Tartus hakkab taas pill mürtsuma

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roberts Bakery Band 8ndal Tartu rahvusvahelisel puhkpillifestivalil  «Mürtsub pill».
Roberts Bakery Band 8ndal Tartu rahvusvahelisel puhkpillifestivalil «Mürtsub pill». Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Viiepäevane rahvusvaheline puhkpillifestival «Mürtsub pill» tuleb taas mitmekesise programmiga, Tartus saab kuulata ligi tuhandet pillimeest ja -naist erinevatest maailma riikidest.

Avakontsert on juba täna kell 19 Vanemuise kontserdimajas, kus esinevad puhkpilliorkester Tartu ja Kaasani riikliku konservatooriumi puhkpilliorkester Venemaalt, dirigent Valeri Utkini juhimisel.

Festivali kunstilise juhi Margus Kasemaa sõnul võib festivali peaesinejaks pidada küll Kaasani riikliku konservatooriumi koosseisu, kuid kahtlemata ka Riia Medinsi-nimelist muusikakeskkooli sümfoonilist puhkpilliorkestrit, mis on hea näide sellest, kuidas noored inimesed, kes õpivad muusikat, mängivad ühtlasi ka erakordselt ilusat muusikat.

Kasemaa sõnul on ta õnnelik, et kokku on tulnud ka väga häid Eesti orkestreid, näiteks kaitseväeorkester, mis on tema sõnul vaieldamatult Eesti tipp.

Koostöö laulupeoga

Kuigi igal orkestril on oma repertuaarid, on festivalil ka ühisorkester, mis astub viie looga üles laupäevasel Tartu laulupeol. «Kõik need lood on spetsiaalselt valminud koostöös meie festivali ja Tartu laulupeoga,» rääkis Kasemaa ja lisas, et kõik lood on täiesti värskelt trükist tulnud, eesmärgiga, et orkestrid saaksid uusi seadeid.

Pühapäeval saab osa ka laste- ja õpilasorkestrite esinemisest. Meile on oluline, et lapsed saaksid ka mängida, sest sageli on laulupeo repertuaar raske ja kui laps on vähe mänginud, siis laulupeol osalemine nõuab füüsiliselt üsna palju, lisas Kasemaa.

Festivali telgid on nii Tartu kaubamaja kõrval kui Raekoja platsis ning lavadel saab kuulata klassikalistest teostest svingipaladeni. Suurema programmiga alustatakse homme ja orkestreid saab kuulata iga päev lõunast keskööni.

Rahvusvaheline puhkpillifestival «Mürtsub pill» on Tartus juba kümnendat korda. Kasemaa rääkis, et varasematel aastatel on inimesed tänaval juurde tulnud ja häid sõnu lausunud ning kallistatud. «Ma loodan väga, et linn saab aru, et see üritus väärib suuremat abi ja selle ainus eesmärk on, et inimesed oleksid paremad ja sõbralikumad,» sõnas ta.

Kontsertide toimumisaegadega ja repertuaariga saab tutvuda festivali kodulehel: http://www.murtsubpill.com/repertuaar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles