Turujutt. Hind ei kuku, vaid langeb

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vara vallast pärit Anne Liivat pakkus turul selle aasta esimest vurritust.
Vara vallast pärit Anne Liivat pakkus turul selle aasta esimest vurritust. Foto: Margus Ansu

Selleks, et hea turujutt kätte saada, tuleks üldjuhul müügilettide vahel saalida tunde. Teinekord aga juhtub, et juba esimene müüja viskab selliseid pirne, et naera herneks.

Eile nii hästi ei läinud, kuigi teisipäevahommikune Tartu avaturg kihas, nagu oleks nädalavahetus. Kümnete tomatitaimede, Hispaania murelite ja Poola maasikate müüjate vahel särab letil kuldkollane purgirida. Kas juba värske mesi? «Absoluutselt, selle aasta esimene vurritamine,» kinnitab Vara vallast pärit Anne Liivat.

750-grammine purk maksab kaheksa eurot. Kilo saab kätte 10 euroga. «Mõnikord saab värsket mett alles jaanipäevaks, aga ükskord oli meil juba mai keskel värske mesi olemas,» meenutab Liivat ning lisab, et palju räägitud taimemürgid pole nende mesilasperesid hävitanud.

Järgmises reas maasikaid ning värsket hapukurki müüv Salme pakub kraami nii ajakirjanikule kui fotograafile. «Väga hea kurk. Proovi maasikat ka, nii saad õhtuks kõhu täis. Aga teil pappi on üldse?» uurib Salme ja kinnitab, et viis eurot hapukurgi kilo eest on «jummala normaljuk» hind.

Oma kaupa ei jäta vastasleti tagant kiitmata ka legendaarne müüja Peeter (Pjotr Kajalin – toim)  ning lükkab kõigepealt ette rohelise sibula. «Vutisõnnikuga kasvatatud. Kui seda sibulat sööd, siis sa kunagi Maarjamõisasse ei lähe,» taob Peeter käega vastu rinda ning pakub järgmiseks hapukurki. Hind samuti viis eurot kilo.

«Kas sibulat võtad siis?» ei kaota Petja lootust ning nendib, et kõige rohkem räägitakse turul ikka poliitikast.

«Ja sellest, kellel kõige paremini läheb, mis hinnaga keegi müüb ja kust ta selle saanud on,» lisab Salme ning annab sellega aimu tõelistest turujuttudest.  

Paar lauda edasi seisab müügileti taga Milvi Türn ning pakub kõige muu hulgas Pärnumaalt pärit tomateid nelja ja poole euroga. «Väga ei lähe,» vastab ta ausalt ajakirjaniku küsimusele. Järelikult ikka liiga kallis? «Ma ütleks, et hinnaline. Eesti keel, noormees!» Millal hind kukkuma hakkab? «Ta ei kukugi, ta lihtsalt langeb,» ei jää staažikas müüjanna vastust võlgu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles