Naised õmblesid pidupäevaks suure lipu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nüüd, 130 aastat hiljem valmistasid Põltsamaa käsiteokoja eestvedajad Kersti Pook (pildil vasakul) ja Katre Arula lipust koopia.
Nüüd, 130 aastat hiljem valmistasid Põltsamaa käsiteokoja eestvedajad Kersti Pook (pildil vasakul) ja Katre Arula lipust koopia. Foto: Margus Ansu

Eestlaste teadvusse on kinnistunud fakt, et esimene sinimustvalge lipp õnnistati 4. juunil 1884. aastal Otepää kirikus. Hoopis vähem teatakse aga, et see lipp õmmeldi Eesti Üliõpilaste Seltsile (EÜS) valmis Põltsamaal.

Õmblejaks oli kihelkonnakooli õpetaja Gustav Beermanni tütar Emilie, kelle vend Christoph Beermann kuulus EÜSi ridadesse. Lipuks ostis Emilie vajaliku kalli siidikanga Leihbergi poest, kus praegu tegutseb Põltsamaa muusikakool.

Nüüd, 130 aastat hiljem valmistasid Põltsamaa käsiteokoja eestvedajad Kersti Pook (pildil vasakul) ja Katre Arula lipust koopia. Tõsi, ülikallist siidi selleks enam ei kasutatud, vaid spetsiaalset ilmastikukindlat lipukangast, mis saadi kingitusena Eesti lipu seltsilt.

Eri värvi kangaribade moodsa masinaga kokkuõmblemine ning narmastega kaunistamine võttis aega kõigest paar tundi. «Tunne, et ma õmblen Eesti lippu, oli aga ülev,» rääkis Katre Arula. «Oleks tahtnud rahvuslikud laulud kõrvale mängima panna.»

Õige suurusega tükke välja lõigates oli ikka mure, et viltu ei läheks, rääkis kääritöö enda õlule võtnud Kersti Pook.

Lipp sai 175 sentimeetrit lai ning 375 sentimeetrit pikk. Täpselt nagu omaaegne EÜSi lipp.

Tänasel pidupäeval, kui Põltsamaal mängitakse rongkäigu peatuspaikades läbi Eesti lipu sündi alates idee tekkimisest Karl August Hermanni kodus ja selle hilisemast õmblemisest, tuuakse lipp viie meetri kõrguse varda külge kinnitatuna ka esimest korda rahva ette. Enne seda avavad rongkäigus osalevad õpilased, omavalitsusjuhid ning külalised esimese lipu õmbleja Emilie Beermanni auks väljaku.

Lähenevast pidupäevast võis Põltsamaal saada aimu juba eile ennelõunal, mil linnavalitsuse haridus- ja kultuurinõunik Kadri Suni ning linnakantselei spetsialist Thea Alliksaar kinnitasid sildadele sinimustvalgeid lipukesi. Käsiteokojas on kooliõpilased käinud ise lippe õmblemas ning täna mattub Põltsamaa üleni rahvusvärvidesse.

Hiljem jätkub päev linna kultuurikeskuses Eesti lipu ajaloo konverentsiga. Samas on avatud vanade sinimustvalgete lippude näitus. Iga lipu juures on lugu, kuidas seda nõukogude ajal peideti ning säilitati riigi taassünnini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles