Ajaloolises paigas kordub isamaaline põnevuslugu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Kivastik
Mart Kivastik Foto: Repro

Teatriühendus R.A.A.A.M. toob oma kümnenda hooaja puhul Tartu laulupeomuuseumis vaatajate ette ühe oma menukaima lavastuse, juulis 2007 Viinistu kunstimuuseumis esietendunud «Eesti asja».


Suvel 2007 käis menukaks kujunenud lavastust vaatamas peaaegu 13 000 inimest. Mart Kivastiku kirjutatud ja Ingomar Vihmari lavastatud «Eesti asi» räägib ühe laulukoori kujunemisest ja minekust Eesti esimesele laulupeole Tartus.

145 aastat tagasi asutati Johann Voldemar Jannseni eestvõttel Vanemuise Selts, mis korraldas 1869 Tartus esimese ülemaalise eesti laulupeo.

Vanemuise Seltsi viiendal aastapäeval 24. juunil 1870 kanti Tartus praeguses laulupeomuuseumis Jaama 14 ette Lydia Koidula «Saaremaa onupoeg». Seda päeva loetakse Vanemuise ja kogu eesti teatri sünnipäevaks.

Nüüd näevad teatrihuvilised ajaloolises hoones isamaalist põnevuslugu Krimuna küla rahvast, kes on otsustanud  esimesele laulupeole minna.

Krimunalased ei oska küll lugeda, laulmisest rääkimata, ning Krimuna mõisniku arvates pole matsidel laulupeole asja. Niikuinii nad laulma ei õpi ja eurooplasteks ei saa. Aga võta näpust! Noore õpetaja abiga suudavad nad siiski laulud selgeks saada ja Tartusse jõuda.

Pärast «Eesti asja» viimast Tartu-etendust 11. juulil ootab näidendi autorit Mart Kivastikku ees tema uusima töö «Kivist külalised» esietendus (lavastaja Aare Toikka). See on 16. juulil Viinistu kunstimuuseumi katlamajas. Loo keskmes on kirjandusklassik Eduard Vilde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles