Turujutt. Taimemüüjad avasid hooaja tordiga

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu avaturul köögiviljataimedega kauplev Ääre talu perenaine Piret Herm müüs eile Tartu kandi meestele Ardi Püssale (vasakul) ja Kalev Pillile maitsetaimi.
Tartu avaturul köögiviljataimedega kauplev Ääre talu perenaine Piret Herm müüs eile Tartu kandi meestele Ardi Püssale (vasakul) ja Kalev Pillile maitsetaimi. Foto: Kristjan Teedema

Värske hapukurk on Tartu avaturul letis ning mis siin enam passida – Tartu Postimees teeb turujuttude otsa lahti.

«Vaikne on, vihma sajab ning peale selle on ju nädala ja kuu algus,» kostis eile lõuna paiku avaturul köögiviljataimedega kaubelnud Ääre talu perenaine Piret Herm. «Aga varsti tulevad pensioni- ja palgapäevad ning siis on jälle ostjaid rohkem.»

Aga ei pidanud ta midagi pensi- ja palgapäevi ootama, leti äärde astusid Tartu kandi tegusad mehed Ardi Püssa ja Kalev Pill, kes teadsid täpselt, mida vaja. Jääsalatit, rooma salatit, lehtsalatit, piparmünti, tüümiani, rosmariini oli neil tarvis. «Aga salveid, see on väga hea talvel köhateeks ja muul ajal liha peale,» uuris Piret Herm. «Esimene kuulmine ja nägemine,» ütlesid meeste pilgud, aga salvei läks kaubaks ning müüja andis neile väikse ülevaate selle kohta, mis asi see iisop siis on.

Põõsastilli, tomati ja kurgi pakkumine lükati aga viisakalt tagasi. «Need on juba maas,» teatas Püssa, heitis veel pika pilgu kõrvitsataimedele ja läinud mehed olidki.

Aga mis nii saab taimemüüjate kaubast? «See ju reegel, et nagu juuni ette lööb, nii on inimesed kasvuhooned valmis saanud,» kostis Piret Herm. «Nüüd algab avamaale taimede ostmine, iga aastaga läheb õue järjest rohkem tomatit. Kuigi meie suved on heitlikud, saavad inimesed avamaalt täitsa hea tomatisaagi.»

Ta lisas rõõmsalt, et raisku ei lähe midagi: mis turult üle jääb, läheb Ääre talus põllule ning jõuab nii varem või hiljem saagina jälle turuletile.

Turu-uudistest nii palju, et Piret Herm klappis tänavu mai keskele jäänud esimesel kauplemispäeval koos kolleegidega tordi, et hooaeg rõõmsalt sisse juhatada. No ja kõik turulised teavad, et tomati-, kurgi- ja paprikataimed on pisut kallimad kui mullu, Ääre talus kasvatatud taime eest tuleb välja käia 1,5 eurot.

Valmistoodangu ehk värske kurgi kilo maksis eile avaturul 2–2,5 eurot. Väärindatud kauba, värske hapukurgi kilost küsiti 4–5 eurot. Kodumaise pontsaka lihatomati kilo oli 4, naeril 3, redisel 2,5, maasikal 3,5 ja tillil 6 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles