Tartu valis uut lasteaiahoonet

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bios
Bios Foto: Repro

Linna loodud žürii valis Pepleri tänava algusesse kavandatud uue lasteaia ideekonkursi kavandite hulgast välja võidutöö, mis avalikustatakse lähipäevil. Lasteaia ehitus peaks algama kahe aasta pärast. 

Pepleri 1a krundile mõeldud kuuerühmalise lasteaia arhitektuurivõistlusele laekus tähtajaks kokku 16 tööd, millest kvalifitseerus 13. Žüriisse kuulunud linnaarhitekt Tõnis Arjus ütles, et tõenäoliselt oli konkurss osalejatele raske, kuna linnaehituslikult on kinnistu üsna keerulises asukohas.

«Krunt paikneb vanalinna külje all ja ka Kuperjanovi tänav on täis väga eklektilist arhitektuuri. Sinna vahele nüüdisaegset ja inimsõbralikku lasteaeda sobitada on üsna keeruline. Kohe kinnistu kõrvale jääb ka taastamist ootav Maarja kirik ning see tegi arhitektide jaoks olukorra veelgi keerulisemaks,» rääkis Arjus.

Hinnati alalhoidlikkust

Linnaarhitekti sõnul oli tööde hulgas neid, kus pöörati rohkem tähelepanu siselogistikale ja et oleks võimalikult toimiv ja energiatõhus lasteaed, kuid oli ka selliseid, mis suutsid lisaks heale logistikale kaasata ka head arhitektuuri.

«Žürii pigem hindas seda, et kiriku kõrvale tulev uus hoone oleks võimalikult alalhoidlik. Need hooned, mis püüdsid mahuliselt ehk kirikuga sobituda, kippusid minema liiga massiivseks ja hakkasid kirikuga võistlema. Selliseid lahendusi žürii väga heaks ei kiitnud,» selgitas Arjus ning hindas konkursil osalenu hulka ning üldist taset väga heaks.

Abilinnapea Tiia Teppan märkis, et võidutöö valimisel hindas žürii kõige muu kõrval ka head ruumikasutust ehk kuidas on lahendatud mängimiseks mõeldud õueala.

Loodetakse eurorahale

Uue lasteaia ehitus võiks Teppani sõnul alata 2016. aastal ning selle rahastamisel loodab linn taas Euroopa fondidele. «See on lasteaed, mille jaoks hakkame järgmisel aastal taotlema raha Euroopa Liidu struktuurifondidest. Kesklinna piirkonnas on lasteaiakohtadega kõige suurem probleem ja eskiisprojekt ongi tehtud selleks, et oleks millegi põhjal raha taotleda,» ütles Teppan.

Kui linnale tuleb positiivne rahastamisotsus, alustatakse põhiprojekti tegemist ning lasteaia ehitus võiks alata aastal 2016. Hoone ruutmeetri hinnaks on planeeritud 1200–1400 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles