Tartu korvpallikool tähistab juubelit

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1959. aastal sündinud Tartu korvpallikooli kasvandikud, kellest Jüri Neissaar (Eesti silti hoidva neiu selja taga) ja Tõnu Lust (esi-meses rivis teine korvpallur) töötasid hiljem koolis ka treenerina.
1959. aastal sündinud Tartu korvpallikooli kasvandikud, kellest Jüri Neissaar (Eesti silti hoidva neiu selja taga) ja Tõnu Lust (esi-meses rivis teine korvpallur) töötasid hiljem koolis ka treenerina. Foto: Erakogu

Kuigi nelikümmend aastat tagasi loodud Tartu korvpallikool lõpetas 2000. aasta kevadel ametlikult tegevuse, tähistavad kooli kunagised treenerid ja kasvandikud sel laupäeval kooli neljakümne aasta juubelit.

Kunagise kooli treeneri Maire Sule mälestuste järgi algas korvpallikooli loa taotlemine juba 1971. aastal. Lõpuks loodi kool Tartu laste ja noorte spordikooli korvpalliosakonna, TRÜ spordiklubi lastespordikooli korvpalliosakonna ning EPA spordiklubi lastespordikooli poisterühmade ja treenerite baasil.

Kool avati 8–18-aastastele tüdrukutele ja poistele 1974. aastal, kuid esialgu toimusid treeningud spordisaalides üle Tartu. Turu tänava hoone valmis 1975. aasta jaanuaris.

Esimene lend

Kooli esimese lennu lõpetajate hulgas oli ka praegune tuntud korvpallitreener Paavo Russak. «Isegi mäletan seda avamismängu,» meenutas Russak, kelle isa Harri Russak oli kooli esimeste treenerite hulgas.

«Eks ta oli oma aja laps. Kool oli Nõukogude Liidu spetsialiseeritud korvpallikool ning Moskva alluvuses. Mingi osa rahast tuli sealt ja seetõttu olid meile ka rangemad nõudmised,» lausus Russak.

Kooliajale tagasi mõeldes ütles Russak, et tolleaegne asutuse sisekliima oli hea ning treenerid töised ja teotahtelised. Russak ise lõpetas Tartu ülikooli 1981. aastal, kuid korvpallikoolis treenerina töötas juba kolmandal kursusel. «Eks tulemused rääkisid enda eest ja neid tuntud mängijaid meilt ikka tuli,» sõnas ta.

Russaku sõnul töötasid treenerid erinevate aastakäikudega ja noortel oli võimalus mängida mitme käekirja järgi. «Oluline oli, et vanade treenerite kaader – Edgar Naarits, Arne Laos – oli ju kõrval eeskujuks ja inspireerisid oma olekuga,» sõnas ta.

Lastega meistriks

Ka viisteist aasta korvpallikoolis treenerina töötanud Tõnu Lusti sõnul oli kooli maine väga hea. «Sa ei läinudki nagu tööle, vaid oma koju. Saali uksed olid alati lahti, meil olid oma kabinetid, oli mõnus kollektiiv. Eks pandi ka napsu, aga siis rabelesid jälle edasi. Keegi ei mõelnud sellele, kui palju palka saad. See oli nagu üks perekond,» meenutas ta.

Lust lõpetas Tartu ülikooli samuti 1981. aastal, kuid kuna sel hetkel korvpallikoolis treenerikohta polnud, töötas ta mõne aasta Tartu ehitustrustis spordimetoodikuna. «Sellest ajast võiks raamatu kirjutada,» muigas Lust. Ta tunnistas, et ei julge pakkuda, kui palju noori tema käe alt nende aastatega läbi on käinud.

Korvpallikoolis oli Lusti sõnul üle 550 õpilase ning sellega oldi Eesti suurim spordiklubi. Kooli tuntuimatest kasvandikest nimetas ta näiteks Tanel Teini, Tarmo Kikerpilli, Marek Doroninit, Valmo Kriisat.

«Terve Rock, kellega me Eesti meistriks tulime, oli korvpallikoolis minu ja Jüri Neissaare kasvandikud. Sellist pretsedenti pole varem olnud, et oma õpilastega tuled täiskasvanute Eesti meistriks,» sõnas Lust.

Suur korvpallipidu

Laupäevast juubeliüritust organiseerib SA Tartu Korvpallikool, mis loodi tänavu veebruaris. Sihtasutuse üks algataja ja samuti Tartu korvpalikooli kasvandik Tanel Tein ütles, et juubeliüritus on mõeldud suure korvpallipeona, kuhu on tulemas inimesi üle Eesti.

«Hommikul alustatakse sõbraliku turniiriga ning kõik on oodatud seda vaatama. «Põhimõtteliselt kõik, kes neljakümne aasta jooksul on olnud kooliga seotud, on kohal ja jooksevad ka väljakule,» sõnas ta. Õhtul on bankett, esineb bänd ja tänatakse endisi treenereid.

Teini sõnul pole loodud sihtasutuse eesmärk koolile elu sisse puhuda, vaid pigem populariseerida korvpalli ja tänada endisi treenereid. «Kontaktid on ju jäänud harvaks ja nähes, kuidas inimestel tuleb pisar silma, siis võib öelda, et sellist üritust oli vaja,» sõnas ta.


Tartu korvpallikooli 40 aasta juubel

• 31. mail Turu tänava spordihoones.

• Turniir algab kell 9, bankett kell 20.

• Muusikat teeb ansambel Supernova ja õhtut juhib Margus Jaanovits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles