Sõjakooli saab astuda ka enne ajateenistust

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste Kõrgem Sõjakool.
Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste Kõrgem Sõjakool. Foto: Sille Annuk

Täna algab sisseastumisdokumentide vastuvõtt Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste kõrgemasse sõjakooli. Vastuvõtt käib 9. juulini, sisseastumiskatsed algavad 20. juulil ning tulemused selguvad 26. juulil.



Rakenduskõrghariduse tasemel saab kandideerida nii maaväe kui õhuväe õppesuunale, teatas kaitseväe peastaap. Maaväe põhikursusel kestab õppeaeg kolm aastat, õhuväe põhikursusel koostöös lennuakadeemiaga kolm ja pool aastat.

Sisseastumisel arvestatakse eesti keele ja matemaatika, füüsika või keemia riigieksamite tulemusi. Lisaks peavad kandidaadid sooritama akadeemilise võimekuse testi, kutsesobivusvestluse ja füüsilised katsed.

Neil, kel eesti keele ja reaalainete riigieksam tegemata, on võimalik sooritada eesti keele ja matemaatika eksam sõjakoolis.

Mullu jõustunud seadusemuudatus võimaldab kandidaadil teha sisseastumiskatsed läbi ka enne ajateenistust. Eelmisel aastal kasutas seda võimalust pea 70 noort. Kooli immatrikuleeritakse noored sel juhul aga pärast ajateenistuse läbimist.

Maaväe õppekava läbinud saavad teenida rühma- ja kompaniiülemana rahu- ja sõjaaja ametikohtadel. Õppekava võimaldab spetsialiseeruda jalaväe-, side-, pioneeri-, õhutõrje-, suurtükiväe- ja logistika erialale, omandades vastava relvaliigi nooremohvitseri auastme ja ettevalmistuse.

Tänavu võetakse esmakordselt vastu kõrgharidusega õppureid aastasele maaväe nooremohvitseri ning pooleteiseaastasele mereväe nooremohvitseri kursusele.

Kursustele kandideerimise eelduseks on eelnevalt omandatud kõrgharidus ning läbitud ajateenistus. Sisseastumiskatseteks on akadeemiliste võimete test, kutsesobivusvestlus ning füüsiliste võimete test, maaväe kursusel lisaks veel inglise keele test.

Uue kursusega algab esmakordselt Eestis mereväeohvitseride õpe. Praeguseni on mereväeohvitserid õppinud näiteks Soome, Rootsi ja Saksa akadeemiates.

Mõneaastase teenistuse järel on nii põhikursuse kui nooremohvitseride kursuse lõpetanutel võimalus jätkata õpinguid sõjakooli kaheaastasel keskastmekursusel, mille lõpetajad saavad sotsiaalteaduste magistrikraadi.

Kõigile sõjakooli lõpetanuile on tagatud teenistuskoht kaitseväes. Lähemat infot saab sõjakooli veebilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles