Allikabänd teenis Rootsis tugeva aplausi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allikabänd esinejate ruumis pärast kontserti koos konferansjee Tommy Fagerbergiga. Margus Kosarev (esireas vasakult), Aile Bergmann, Maarja Maria Känd, Veronika Sõstar ja Tommy Fagerberg. Taga Renee Logberg, Hermo Hodanjonok ja Vartan Arutjunov.
Allikabänd esinejate ruumis pärast kontserti koos konferansjee Tommy Fagerbergiga. Margus Kosarev (esireas vasakult), Aile Bergmann, Maarja Maria Känd, Veronika Sõstar ja Tommy Fagerberg. Taga Renee Logberg, Hermo Hodanjonok ja Vartan Arutjunov. Foto: Assar Järvekülg

Rootsis peetud erivajadustega inimeste lauluvõistlus jättis Allikabändi liikmeile võimsa mulje ning esinejad usuvad, et teist niisugust kogemust ei pruugi neil elus enam kunagi tulla.

Stockholmi suures kontserdimajas enam kui tuhande vaataja ees kõlas Allikabändi esituses «Ränduri laul», mille viisi ja sõnad on loonud bändi liige, pime tüdruk Veronika Sõstar.

«See oli väga eriline ja uhke tunne oma laulu sellisel laval ette kanda,» ütles Veronika Sõstra. «Erutav oli saada publikult nii tormilist tagasisidet ning esinemise ajal tajuda, kui hästi haakus meid saatev suur orkester meie pillide ja lauljate häältega.»

Et kontserti saab ka You Tube’ist üle vaadata, siis võib Veronikaga nõusse jääda.

Sealt näeb ka, kuidas konferansjeed Fredrik Berling ja Tommy Fagerberg peavad tartlaste esinemise järel maha dialoogi, milles esimene küsib teiselt, kuhu tema rändurina kõndida tahaks, ning teine vastab, et tema tahaks hoopis tantsida. Ning seejärel võtavad mehed tantsupoosi ja orkester asub valsirütmis «Ränduri laulu» uuesti mängima ning saal tormiliselt kaasa plaksutama.

Vaimse puudega inimeste festivalil oli kaksteist ülesastumist ja esinejaid kokku kümnest riigist. Oli nii soliste kui ansambleid, esitati nii pop- kui ka rahvamuusikat ja isegi «Ave Mariat».

Žürii andis välja peaauhinna ning kõigile teistele jagas osalejadiplomid. Peaauhinna sai Portugali ansambel APCC laulu eest, mis jutustas vastuolude maailmast. Laval oli viis esinejat, neist kaks kesknärvisüsteemi kahjustusega ratastoolimeest. Neist omakorda üks suutis muusikat luua vaid pisut oma käelaba ja sõrmi liigutades. Need liigutused püüdis distantsilt kinni tema ette paigutatud sensor, mis modifitseeris liigutused süntesaatorihelideks.

«Igaüks oli sel kontserdil oma näoga ja igaühel oli midagi anda,» ütles ka Veronika Sõstar esinejaid meenutades. «Ma arvan, et selle festivali võitjad olid kõik.»

Allikabänd pääses Rootsi tänu paljudele sõpradele, kes on nende varasematel kontsertidel käinud ja sõiduraha annetanud. Kogu ettevõtmise hing on aga Allikabändi esindaja Assar Järvekülg. Tema tänab omakorda peasponsorit AS Stallion ja teisi toetajaid, kellele korraldatakse aasta lõpul tänukontsert.

Järvekülg lisas, et kontsert oli ülesehituselt üsna Eurovisiooni moodi. «Enne esinemist käisime jumestustoast läbi, kus olid ametis professionaalsed meikijad. Ja esinemist ootasime green room’is, kus jälgisime saalis toimuvat ekraanilt,» meenutas ta. «Kui olime lavalt maha tulnud, tuli keegi mees saalist meile ligi ning hõiskas «Elagu Eesti!».»

Allikabänd jõudis festivali kõrval näha muudki. Juba esimesel päeval laevalt maha tulles ja kuningalossi juurde jalutama minnes avastasid nad end ootamatult keset pidustusi ning said siis teada, et on sattunud otse kuninga sünnipäevale.


Eriline Eurovisioon

• Erivajadustega inimeste laulusündmust European Song Festival korraldab organisatsioon European Association of Service Providers for Per­sons with Disabilities (eri­vajadustega inimestele teenust osutav Euroopa assotsiatsioon).

• Peakontsert leidis tänavu aset 2. mail Stockholmi kontserdimajas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles