Kiriku lae all käib tähevaatlus

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rodrigo de San Martín sätib oma teost «Artenion, bis mortvi». Tema tegevust jälgib kuraator Tanel Rander (vasakul).
Rodrigo de San Martín sätib oma teost «Artenion, bis mortvi». Tema tegevust jälgib kuraator Tanel Rander (vasakul). Foto: Kristjan Teedema

Varjusurmas olnud Y-galerii on taas silmale nähtavalt tegutsema asunud. Kuid mitte vanas kohas, vaid ajutisel pinnal Tartu ülikooli endises kirikus. Eile käis seal laealusel korrusel kibekiiresti näituse ülespanek.

Tartu ülikooli maalimagistrantide bändi Die Jung näitus Y-galeriis Küütri 2 hoone keldrikorrusel, kus see galerii oli tegutsenud kümme aastat, oli seal viimane. Märtsi alguses tulid ehitusmehed.

Praegu on endise galerii suurtel akendel ülikooli peahoone vastas kuulutused: keegi Mati, kes ei ole julgenud oma perekonnanime avaldada, müüb sealses hoones kortereid.

Planetaarium

Y-galerii asju ajab nüüd galerist Kaisa Eiche kõrval programmikuraator Tanel Rander. Viimase korraldada on ka Rodrigo de San Martíni näitus «Planetario: Observaciones Estelares Especulativas» ehk eesti keeli «Planetaarium: spekulatiivsed tähevaatlused».

Rodrigo de San Martín on Mehhikost pärit uusmeedia kunstnik ja semiootik, kes praegu õpib Tartu ülikoolis.

Väljapaneku kontseptsiooni kohaselt sisaldab astronoomia üsna vähe tõsikindlaid väiteid, samuti pole selles kuigi palju kontrollitud eksperimente. Seega on astronoomia spekulatsioon, mis läheneb tõele ebakindluse, kujutluse ja loomingulisuse kaudu.

Väljapanek põhineb mitme kunstniku, esineja ja mõtleja koostööl, eesmärgiks on arutlused teadmiste ja subjektiivsuse piirialalt.

Näitusel esinevad kaastöödega valgevenelanna Kat Su­ryne ning eestimaised Laik-grupp, Leelo-Mai Aun­baum, Maria Aua ja Zerkala.

Maria Auale kiriku lae all meeldib. «See on kummaline ruum,» ütles ta. «Ma arvan, et siin on palju potentsiaali igasuguseid ägedaid asju teha.»

Randeri sõnul on kirikuks ehitatud hoone laealune korrus Y-galerii tegevuseks esialgu küll ajutine, kuid ta loodab, et näitusi saab teha siiski kauem. «Ülikool pakkus välja mitmeid võimalusi, aga see on neist kõige sobivam: asub kesklinnas ja on iseenesest väga huvitav,» ütles ta.

Esialgu 10. juunini    

Näitus «Planetario» peab koos galeristi ja kuraatoriga kiriku lae alt lahkuma 10. juunil. Sestpeale hakkab samas tegutsema Vanemuine, et tuua 4. juulil esimest korda vaatajate ette Anton Tšehhovi «Kajakas», mille lavastab Tiit Palu.

«Järgmine meie projekt tuleb siia tõenäoliselt augustis,» ütles Rander. Y-galerii näitusi on ta ülikooli kirikusse plaaninud ka sügiskuudeks.


Näitusega kaasas

• Y-galerii näitab Rodrigo de San Martíni väljapanekut «Planetario: Observaciones Estelares Especulativas» Tartu ülikooli endise kiriku (Jakobi 1) kolmandal korrusel 10. juunini.

• Näitust saab vaadata tööpäeviti kell 12–19 ja nädalavahetustel kell 12–17, sissepääs tasuta.

• Näitusega kaasnevad 31. mail töötuba trükimuuseumis (Kastani 38), 7. juunil eksperimentaalse kirjutamise seminar, 9. juunil Semiosalong (juhatab semiootikadoktorant Tyler Bennett) ning 10. juunil Laik-grupi performance (viimased kolm Jakobi 1).

Allikas: Y-galerii

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles