Kuhjuvad suurüritused kipuvad üksteist tapma

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel nädalavahetusel ootas tähelepanu Emajõe Fest, oli olümpiajooks ja Ülenurmel peeti lennupäevi.
Eelmisel nädalavahetusel ootas tähelepanu Emajõe Fest, oli olümpiajooks ja Ülenurmel peeti lennupäevi. Foto: Kristjan Teedema

Hotellid on pilgeni täis, toitlustuskohad jooksevad um­be, osalejaid ei jagu kõigile väärilisel hulgal, kirjeldavad Tartu linnavõimud suviste ürituste kuhjumisega kaas­nevaid probleeme, mille vastu on plaanis rohtu otsida.

Et üritusi on Tartus palju, on tore üllatus, nentis linnapea Urmas Klaas, kuid probleemne on nende kuhjumine mõnele nädalavahetusele.

Näiteks eeloleval nädalavahetusel jõuab Tartusse jalgrattavõistlus Tour of Estonia, on Tartu maratoni rattaralli ning lastekaitsepäevad. Tartu abilinnapea Tiia Teppan ütles, et vähemalt see õnnestus korraldajatel kokku leppida, et tillusõidud ning samale earühmale mõeldud lastekaitsepäeva üritused ei lange ajaliselt kokku.

Linn registreerib

Linn registreerib suured väliüritused, annab vajalikud kooskõlastused ja vajalikud liikluse ümberkorraldamise load. Ometigi, tõdes Teppan, sellest ürituste paremaks hajutamiseks ei piisa, sest eeldatavalt ilusa ilmaga nädalavahetusi ongi vähe.

Üks supernädalavahetus oli Teppani sõnul mullu siis, kui olid Rally Estonia, Tartu Milli triatlon ja veel hansapäevad. Kuivõrd suuri rahvusvahelisse kalendrisse kantud võistlusi on raske nihutada, plaanib linn muuta hansapäevade pidamise aega.

Linna kultuuriosakonna juhataja Marianne Menning mee­nutas, et sel kevadel olid samal ajal maamess ja põhjamaade koorifestival.

Kohal oli tuhandeid inimesi, hotellikohti jagus Menningu sõnul eeskätt tänu sellele, et tudengid olid nõus hostelite ja koolimajutusega.

Hotelli Dorpat juhtaja Gea Puidak ütles, et Tartus on hotellinduse hooajalisus mahedam kui näiteks Pärnus, kuid siiski tugev. Suured kuhjuvad üritused süvendavad seda.

Probleemi paisutab seegi, et üritustest tiine mai on ka konverentsiturismi üks tippkuid.

«Kui mais juhtub suure linnaürituse kõrval olema ka suur konverents, siis ongi käes: hotellid saavad täis ja see hakkab juba üritust pidurdama,» nentis Puidak. «Muidu ehk tuleks rohkem  inimesi või oldaks kauem Tartus. Samas iga saabuv turist jätab midagi ka linna kas kohvikukülastuse või piletitulu näol.»

Restoraniettevõtja Joel Ost­rat möönis samuti, et tegelikult on see probleem.

«Jah, see on nii, et tipphooaeg on meil lühike,» ütles Ost­rat. «Miks nad kuhjuvad, eks on tiksunud mingist ajast, on tajutud, et üritusi tuleb teha siis, kui ilm on hea, niimoodi mõtlevad kõik. Siis kuhjubki, ma nõustun, aga võibolla tuleks katsetada erinevaid aegu, et üritused ei satuks päris samadele nädalavahetustele.»

Tartu maine- ja turismiteenistuse juhataja Karmen Viikmaa möönis samuti, et probleemiks võib olla nii majutus kui ka see, et inimesed ei jagune ürituste vahel hästi ära, üks üritus hakkab teist sööma.

Teisalt aga ei ole kattuvus tema meelest alati halb, sest inimene võib jõuda mitmest üritusest osa võtma. Teine võimalik vaade on, et kui pereisa läheb triatlonile või mõnele muule spordiüritusele, võivad pereemale huvi pakkuda näiteks hansapäevad.

Ümarlaud, superkalender ...

Puidak sõnas, et see probleem on vana, kuid hea lahenduseta. Menning nentis, et eelmine linnavalitsus tundis just rõõmu, kui palju üritusi oli korraga ühel nädalavahetusel, kuid nüüd on poliitiline tuul suunda muutnud.

Teppan ütles, et suurte ürituste korraldajad peaksid vähemalt kord aastas kohtuma ja omavahel kokku leppima, milliseid sündmusi annab vajaduse korral edasi või tagasi nihutada.

«See oleks normaalne käitumine. Eesmärk on, et linn hingaks ühes rütmis,» arvas ta.

Teisalt aga pidas mitu küsitletut vajalikuks, et Tartus peetaks kultuuriürituste kalendrit, mis vaataks mitu aastat ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles