Päästjad harjutasid põlevate vedelike kustutamist

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartus Raadil Eesti Rahva Muuseumi ehitusplatsi naabruses võtsid täna hommikul koha sisse paljud päästjad, et harjutada põlevvedelike kustutamist ning töötamist metsatulekahju ja tööstushoone põlengu korral.

Täna olid kohal Põlvamaa ja Võrumaa päästjad, kes said harjutada kätt suurema tehnikaga. Prooviti kustutamist tõstukilt paarikümne meetri kõrguselt. Lisaks voolikuliinide rajamist ning vee pumpamist kaugemalt läbi vahebasseini. Samuti vahu kasutamist.

Lõuna päästekeskuse valmisolekubüroo peaspetsialist Urmo Paju selgitas, et vahtu tuleb kustutamiseks kasutada eelkõige neis kohtades, kus veega kustutada ei saa. Selleks ongi erinevate tuleohtlike vedelike põlengud. Vaht katab põleva aine kilega, tuli enam hapnikku ei saa ning põleng raugeb. Samuti takistab vaht kergemaid vedelikke lendumast.

Taolisi tulekahjusid on aegade jooksul esinenud raudteedel aga ka ladudes, kus kütust hoitakse.

Vaht ise on Paju sõnul sünteetiline, kuid loodusele ohutu. Lõhnas see nagu šampoon.

Suurem tehnika oli aga kohale toodud selleks, et harjutada suuremate objektide kustutamist. Viimastel aastatel on ette tulnud ulatuslikke põlenguid nii tööstushoonetes kui kaubanduskeskustes.

Kokku toimub selliseid õppepäevi Lõuna-Eesti päästjatele seitse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles