Annely Tubin: kuulakem ka rahulolevate häält

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kullerkupu eralastead.
Kullerkupu eralastead. Foto: Margus Ansu

Lugesin artiklit «Ülekullatud lasteaeda ähvardab koolitusloa kaotus» (TPM, 20.5). Kõigepealt tahan tänada ajakirjanikku selle eest, et on püütud kajastada erinevaid seisukohti, sest sellisel puhul ei saagi tõde põhineda vaid ühel allikal.

Minu laps käib Ülenurme Kullerkupu lasteaias eelmise aasta augustist ning saab suvel kuueaastaseks. Leian, et nii järelevalveakti kui ka lastevanemate seisukohti oleks vaja kajastada ehk veel kord ja veidi laiemalt.

Väga palju on vanemaid, kes on Kullerkupu lasteaiaga väga rahul, aga ei saa oma seisukohta avaldada, sest valla esindajad panid hiljuti toimunud lastevanemate üldkoosolekul lasteaia ja õpetajate suhtes positiivselt meelestatud vanematel suud kinni jutuga, et «see jama tuleb nüüd ära lõpetada».

Väga paljude lapsevanemate jaoks ei ole Kullerkupu lasteaed ainuke või viimane võimalus, kuhu oma lapsed viia, vaid pere teadlik valik.

Kui järelevalveakti lugeda, siis juurahariduseta inimenegi saab aru, et see on koostatud väga ühekülgselt, kui mitte öelda kallutatult (õigupoolest ju valla tellitult, sest valla esindaja ütles lastevanemate koosolekul, et vald oli see, kes kutsus maavalitsuse ja haridusministeeriumi esindajad järelevalvet tegema).

Aktis on näiteks jäänud kajastamata väga oluline fakt, et need õpetajad, kes praegu kvalifikatsioonile ei vasta, on kvalifikatsiooni omandamas, neist mitu sel kevadel. Akti lugedes jääb mulje, nagu tegeleksid lastega inimesed nii-öelda tänavalt, aga see ei vasta üldse tõele!

Kui küsisin üldkoosolekul, miks akt seda fakti ei kajastanud (et õpetajad on kvalifikatsiooni omandamas), ütles koosoleku protokollija, et sel juhul oleks akt läinud liiga pikaks.

Seega kirja pandi vaid see, mis oli vallale sobiv ja näitab lasteaeda halvas valguses ...

Paljud lapsevanemad on lasteaiaga väga rahul ja väljendasid oma seisukohta ka mõni kuu tagasi neile koju saadetud rahuloluküsitluses. Üldkoosolekul küsiti ka, millised olid küsitluse tulemused. Valla esindaja andis mõista, et neid ei saa arvestada.

Muidugi ei saa neid arvestada, kui vald on võtnud suuna lasteaed sulgeda, kuigi väga paljud lapsevanemad on rahul nii lasteaia kui ka oma lapse arenguga lasteaias, ja väljendasid seda ka küsitluses.

Üldkoosolekul rõhutas valla esindaja korduvalt, et akti koostasid oma ala eksperdid, andes mõista, et lapsevanemad pole pädevad lasteaeda hindama. Lapsevanematel ei ole klapid peas, palju suheldakse ka vanematega, kelle lapsed käivad teistes lasteaedades, lisaks isiklik hinnang oma lapse arengule ja tegevustele lasteaias.

Minu laps käib Kullerkupu lasteaias Liblikate rühmas, see on liitrühm, üleüldse on lasteaias kõik kolm rühma liitrühmad, need on Ülenurme vallas ainukesed liitrühmad.

Liitrühmade eelised tavarühmade ees on väga suured: lapsed õpivad endast nooremate ja vanemate lastega arvestama, samas õpetajad organiseerivad kõigile eakohast õpet ja tegevust, sama pere  lapsed saavad olla ja käia koos lasteaias samas rühmas.

Kui mõnel lapsel on võrreldes oma eakaaslastega mõnes osas mahajäämus, siis liitrühmas ei paista see teiste laste seas välja ning jääb ära tõrjumine teiste samavanuste poolt, sest lapsed mõistavad ning on harjunud, et iga laps on eri vanusega ja kõigi oskused ongi erinevad.

Õpetajatelt nõuab liitrühmadega tegelemine suurt professionaalsust ning minu hinnangul saavad minu lapse õpetajad ning õpetaja abi sellega suurepäraselt hakkama.

Paljudele peredele ja lastele teeks see väga haiget, kui lasteaialt võetaks ära koolitusluba. Eks igale poole kirjutavad-helistavad ikka need, kes pole millegagi rahul.

Valla lastekaitsespetsialist Marge Maidla on mulle kahes vestluses öelnud, et iga lasteaia kohta tuleb vanematel nii positiivset kui ka negatiivset tagasisidet, et see on loomulik.

Ma ei tunne isiklikult ei lasteaia omanikku ega vallainimesi ega ole ühegi õpetaja sõber ega sugulane. Olen lasteaia ning õpetajatega rahul olev lapsevanem, kuid tunnen, et nii minu kui ka teiste rahulolevate hääli ei soovita kuulata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles