Kuus Kvissentali tänavat vajab nime

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kvissentali uued tänavad.
Kvissentali uued tänavad. Illustratsioon: Graafik: Kaido Linde

Kvissentali rajatavatele uutele tänavatele nimede määramise arutelu kujunes linnavalitsuses hoogsaks, kuid see päädis seisukohaga, et vaja oleks teada ka rahva arvamust. 

Tartu abilinnapea Jarno Laur selgitas, et kinnisvarafirma Fausto on Kvissentalis teinud ettevalmistusi kruntimiseks, on rajanud kuivenduse, tänavate muldkehad ja teinud vertikaalplaneerimise. Fausto Residentside OÜ on pakkunud välja ka, kuidas võiks uusi tänavaid nimetada.

Uued tänavad on praegustel Kvissentali põik 10, Aruküla tee 34, Kvissentali tee 16 ja Kvissentali põik 2 kinnistutel. Faustole kuuluvad kaks esimest, kahe viimase omanik on OÜ Hagis HGS.

Mitu valikut

Üks valik tõukub asjaolust, et praegu on seal juba laevanduse ametitega seotud nimed, nagu Kapteni, Tüürimehe või Lootsi.

Uued võiksid sellest tulenevalt olla Admirali, Madruse, Lodja, Kaljase, Jaala ja Haabja tänav.

Arendaja teine idee oli lähtuda Tartuga seotud spordilegendidest. Välja on pakutud Karl Kivastiku, Ilmar Kullami, Edgar Naaritsa, Fred Kudu, Martin Kutmani, Valter Külveti ja Gustav Sule tänav.

Jarno Laur ütles, et tema teada ei ole Emajõe flotillil kunagi admirali olnud. Isikunimedest lähtumine on tema sõnul väga huvitav mõte, kuid seda ei toeta Eestis kehtiv kohanimede määramise kord, mis ei näe ette isikunimede kasutamist.

Lodja tänav on Tartus ajalooliselt olnud, praegu on seal Riia tänava alumine ots.

Veel kolmanda, ka laevandusest tuleneva nimekomplekti – Poomi, Madruse, Masti, Ahtri, Vööri ja Parve tänav – pakkus välja linnavalitsuse linnaplaneerimise ja maakorralduse osakond.

«Istungil jõudsime selle tõeni, et see on maamärgi ja pikaajalise kohanime tekitamine, siin on volikogul oma selge roll, ja me eeldame, et volikogu kultuurikomisjon teeb enne volikogu istungile läkitamist avalikkust kaasava arutelu,» ütles Laur. «Sillale kui ühele objektile nime otsida on lihtsam, aga ju me need tehnilised võimalused leiame, et leida vähemalt see nimede valimise loogika, mida rahvas toetab. Linnavalitsus saadab volikokku punktiiridega eelnõu, oma tahet peale ei suru.»

Laur ütles, et soovituslik reeglistik, mis ei näe ette isikunimesid kohanimena, on tema meelest tobe. «Ma arvan, et me võime ju panna ja keegi ei tule midagi ütlema, kui Tartu volikogu niisugused otsused vastu võtab,» leidis ta.

Linnapea Urmas Klaas arvas, et võibolla on siin tunda nõukogude pärandi mõju, mil poliitilised tuuled suunda muutsid ning varasemad nimed võisid sattuda põlu alla ja tuli ette ümbernimetamisi. «Aga kultuuri- ja spordiinimeste puhul, kelle teenete ja pärandi tähendus ajas kasvab, seda probleemi ei tohiks olla,» ütles ta.

Aega veel on

Liiatigi on Tartus isikunimedega tänavaid nii Uus-Ihastes kui Tähtveres, mitte väga ammu andis volikogu tänavanime kunagise ülikooli rektori Hezeli järgi.

«Selliselt saab meie suurkujude mälestust jäädvustada, mina olen kahe käega selle poolt,» ütles Klaas.

Veel üks võimalus on tänavanimesid panna lähtuvalt sel kohal olnud ajaloolistest nimedest, näiteks talude nimedest või kasvõi kivide järgi.

«Kuna on tühi maa ja lage väli, siis on aega rahulikult mõelda,» ütles Laur.

Abilinnapea Vladimir Šokman arvas seepeale, et kuivõrd seal on tüma maa, võiks kõne alla tulla Soo, Raba, Kraavi või Lauka tänav.

«Me räägime ikka Tartu linnast ja võiks olla Tartule väärilised nimed. Meil on väärikaid nimesid ja traditsioone, mida nimedes näidata,» vaidles Klaas vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles