Valimised tõid saarelt kaebus- ja seletuskirja

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peipsi järve ja Lämmijärve kohtumispaigas asuv Piirissaar kuulub halduslikult hoopiski Tartu valda.
Peipsi järve ja Lämmijärve kohtumispaigas asuv Piirissaar kuulub halduslikult hoopiski Tartu valda. Foto: Margus Ansu

Tartu maakonna valimiskomisjon on saanud Euroopa parlamendi valimiste korraldamise kohta Piirissaarelt kaks kirja. Esimene vajab uurimist, teine võetakse teadmiseks.

«Palun vahele sekkuda Euroopa parlamendi valimiste eelhääletamise protsessi Piirissaare vallas,» pöördus Piirissaare elanik Anna Kondratjeva 22. mail Tartu maakonna valimiskomisjoni esimehe Tõnu Vesi poole kaebekirjaga.

Kirjutaja teatab, et eelhääletamisel 19.–21. mail rikuti Piirissaarel kõiki reegleid ja toob näiteid: 19.–21. mail olid valimisjaoskonnas jaoskonnakomisjonist vaid vallavanemast esimees ja üks liige, mõnikord astus läbi veel üks liige.

21. mail kella 15.30st polnud valimisjaoskonnas kedagi komisjonist, hääletamisruumis oli ühe komisjoniliikme abikaasa. Eelhääletusel puudus valimiskabiin.

«Meil polnud kabiinil kardinaid, seaduse järgi ei pea kabiinil neid enam olema,» selgitas Piirissaare vallavanem ja jaoskonnakomisjoni esimees Jelena Umbleja. «Jaoskonnas istusime viiekesi ja kolmekesi, igatpidi me seal istusime. Kolme päeva jooksul käis eelhääletamas ainult üks inimene.»

Tulemused kehtivad

On lubamatu, et eelhääletamiseks kabiini polnud, tõdes Tartu maakonna valimiskomisjoni esimees, Tartu maavalitsuse maasekretär Tõnu Vesi. «Ma ei sattunud eelhääletamisel Piirissaarele ega ole näinud, mis valimisjaoskonnas oli,» ütles ta ja lisas, et seaduse järgi peab hääletamise ajal ruumis olema vähemalt kolm komisjoni liiget, vähemaga hääletamist korraldada ei saa.

«Nüüd tuleb seisukoht võtta, selleks on vaja asjaosalistelt uurida, kuidas valimised olid korraldatud,» märkis Vesi. «Aga valimised on Piirissaarel läbi viidud, tulemused kehtivad.»

Maakonna valimiskomisjonile saatis seletuskirja ka Piirissaare jaoskonnakomisjoni liige Robert Sakk, kelle sõnul valiti ta komisjoni mitteametlikult. «Ühtegi kirja või kutset ma polegi kätte saanud,» kirjutas Sakk. Ta lisas, et 2. mail kinnitatud jaoskonnakomisjoni nimekiri, kuhu oli pandud ka tema nimi, ilmus valla kodulehele tagantjärele 19. mail.

«Saki kirjast pole aru saada, et see on kaebus, ta andis vaid teada, et selline asi juhtus,» ütles Vesi. «Jaoskonnakomisjon moodustatakse volikogu otsusega, mis ei allu maakonna valimiskomisjoni tööle.»

«Robert oli kursis, et ta valiti komisjoni, kõik olid sellega kursis,» väitis Umbleja. «Nimekirja kinnitas volikogu. Miks see hilja üles pandi, ei tea, see ei ole minu töö, mina olen vallavanem. Las esitavad kõik pretensioonid vallasekretärile.»

Tagasihoidlik tulemus

Rohkem märkimisväärseid probleeme maakonna valimiskomisjoni eilseks polnud jõudnud. «Valimised läksid sujuvalt, tõrkeid polnud,» ütles Tõnu Vesi. «Tartumaal oli valimistest osavõtt suhteliselt tagasihoidlik. Aitäh kõigile, kes oma vabast ajast valimisi aitasid korraldada ja kes valimas käisid.»

Tartumaal valis Euroopa parlamenti 32,52 ja Tartu linnas 38,8 protsenti hääleõiguslikest inimestest.

Euroopa parlamendi valimise tulemused

Tartu linn, kuus esimest

• Reformierakond 7756 häält, 29,1%

• Sotsiaaldemokraatlik Erakond 4142, 15,5%

• Isamaa ja Res Publica Liit 3998, 15%

• Keskerakond 3506, 13,2%

• Indrek Tarand 3499, 13,1%

• Silver Meikar 1060, 4%

Tartu maakond, kuus esimest

• Reformierakond 3738 häält, 28,7%

• Indrek Tarand 1972, 15,1%

• Sotsiaaldemokraatlik Erakond 1843, 14,2%

• Isamaa ja Res Publica Liit 1735, 13,3%

• Keskerakond 1522, 11,7%

• Tanel Talve 705, 5,4%

Allikas: vabariigi valimiskomisjon

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles