Tehase tootmismüra võtab naabrilt une

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähtvere ja Meloni tänava piirkonnas Supilinnas on õlletehase tootmismüra probleemiks olnud aastaid.
Tähtvere ja Meloni tänava piirkonnas Supilinnas on õlletehase tootmismüra probleemiks olnud aastaid. Foto: Kristjan Teedema

Soojade ilmadega teeb õlletehas niisugust müra, mis häirib õues olemist ja segab magamist, võttis läinud nädalal märgukirjas vana probleemi üles Tähtvere tänava elanik Heiki Valk. Õlletehas lubab asjaga tegelda, kuid mitte kiiret lahendust.

Valk ütles õlletehase juhile Tarmo Noobile ja mitmele ametkonnale saadetud kirjas, et Tähtvere ja Meloni tänava ristmiku piirkonnas Supilinnas on tootmismüra probleemiks olnud aastaid.

Mullu kevadel seoses tehase uue detailplaneeringu kinnitamisega tõusis päevakorrale müraallikate väljaselgitamine ja müra vähendamise meetmete kavandamine.

Valk tõdes, et olukord pole põrmugi paranenud.

Hooaja rütmis

«Tehase tootmismüra on sesoonse iseloomuga, aastast aastasse samas üldises kalendaarses rütmis, ühtaegu tsüklilise iseloomuga: hooti tugevam, hooti vaiksem,» kirjeldas Valk. «Probleem muutub teravaks alates ilmade soojenemisest aprilli keskpaiku ja püsib sõltuvalt õhutemperatuurist septembri keskpaiga või teise pooleni. Müra on suvisel ajal tugev ja hooti väga tugev, häirib õues olemist ja segab öösel magamist. Talvel on müra vaikne ja normi piires, kuid probleem algab igal kevadel uuesti.»

Tänavu algas pidev tootmismüra Valgu sõnul 20. aprilli paiku, millele paar päeva varem eelnesid väga tugevad paariminutilised mürahood. Mai alguses ilmade jahenedes vähenes müratase, kuid nüüd on see seoses soojade ilmadega taas väga kõrge.

Tarmo Noop selgitas, et jutt on ventilaatorite tekitatavast helist. Nende ventilaatorite abil käib laagerdumisprotsessis õlle jahutamine.

Noop ütles esimese hooga, et linnas ei saa eeldada, et ümberringi on haudvaikus, ja pealegi on õlletehas selles kohas olnud palju kauem kui ümbruskonna elumajad.

Noop märkis aga ka, et müraprobleemiga on õlletehas pikalt tegelenud ja otsinud viisi müra vähendamiseks.

Piiri peal

«Me oleme selle naabriga müra asja ajanud aastaid ja kui palju kordi me oleme teinud müramõõdistusi. Arvan, et neli-viis korda,» ütles Tarmo Noop. «Müra peab vastama normidele. Meie viimased mõõtmised on näidanud, et normid on saavutatud. Need korrad, kui müra on olnud üle normi, on see olnud juuksekarva võrra.»

Heiki Valk kinnitas kirjas, et hilissügisel tehase tellimusel korraldatud müramõõtmise tulemused näitasid müra püsimist Tähtvere 57 maja ees lubatu piirimail, kohati seda ületades, kuid kuna mõõtmised tehti külmal aastaajal, mil müratase on madal, ei saa tulemusi tema meelest tõlgendada kui märki probleemi puudumisest või olukorra paranemisest.

Mullu juunis tehtud müramõõtmine andis tulemuseks sagedase püsimise üle lubatud normi (norm päeval 50, öösel 40 dB), kusjuures hooti ulatus öine müra 56–58 detsibellini.

«Sealjuures jääb enamik mõõtmisajast suhteliselt vaiksesse perioodi, mil müra ei kostnud läbi suletud akende tuppa. Praegu, soojade ilmade ajal on müratase minu hinnangu kohaselt märksa kõrgem, seda ka öisel ajal,» väitis Valk.

«Me tegeleme edasi, ükski asi ei sünni üleöö. Ei ole nii, et mõõdame müra ainult talvel ja sügisel. Peab tehnoloogiainimestega arutama, mis tegevusi on veel võimalik ette võtta,» rääkis Noop.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles