Päevatoimetaja:
Jens Raavik
+372 739 0371

Uues külmas tsehhis valmib kuum kaup

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Nõo lihatööstuse uues avaras ning jahedas marineerimistsehhis olid eile hommikul šašlõki pakkimisega ametis noored heatujulised naised ja mehed. «Meil on võrratud töötajad,» polnud ASi Nõo Lihatööstus tegevjuht Toomas Kruustük kiidusõnadega kitsi.
Nõo lihatööstuse uues avaras ning jahedas marineerimistsehhis olid eile hommikul šašlõki pakkimisega ametis noored heatujulised naised ja mehed. «Meil on võrratud töötajad,» polnud ASi Nõo Lihatööstus tegevjuht Toomas Kruustük kiidusõnadega kitsi. Foto: Margus Ansu

Mida kuumemaks muutub õues, seda rohkem lähevad hinda jahedad kohad. Nõo lihatööstuses on neid nüüd tublisti rohkem kui varem, sest ettevõte avab uue tootmishoone, mis teeb elu lahedamaks.

«Oleme siin paarikümne aasta jooksul õige mitu uut hoonet juurde ehitanud, aga need on kiiresti väikseks jäänud,» juhatas ASi Nõo Lihatööstus tegevjuht Toomas Kruustük sisse ringkäigu ettevõtte täna avatavas 2000-ruutmeetrises tootmishoones.

«Kõige tähtsam on, et saime uue lihamarineerimistsehhi, see oli hädavajalik, sest vanad ruumid olid väga kitsad,» ütles ASi Nõo Lihatööstus müügi- ja turundusdirektor Simmo Kruustük.

Oma külmhoone

Ruumikitsikus kummitas mujalgi. «Tegime uue hoone esimese avapeo töötajatele ja nii mõnigi neist ütles, et vanu ja uusi olmeruume ei anna võrreldagi,» märkis tegevjuht. «Meil töötavad võrratud inimesed ja mul on hea meel, et saime nende elu mugavamaks teha.» Tõesti, näiteks naiste riietusruum on nii avar, et selle keskel võib vabalt tööstusvõimlemist teha.

Lisaks neljakraadise õhutemperatuuriga marineerimistsehhile on vastse juurdeehitise alumisel korrusel uus toodangu väljastamise ruum ning 500-ruutmeetrine külmhoone, mille juurde kuuluvad ka kaks nn šokikambrit.

«Need on vajalikud tooraine kvaliteedi säilitamiseks,» selgitas Toomas Kruustük. See tähendab, et liha hoitakse kõigepealt ööpäev miinus 30kraadises šokikambris ja alles siis pannakse miinus 18kraadisesse külmhoonesse, mis näeb välja nagu ladu. Külmhoonet lihatööstusel varem polnudki, külmapindu renditi Tartus.

Teisel korrusel on uued kontoriruumid.

Nõos valmib kuus ligi 500 tonni lihatooteid, millest 25 protsenti eksporditakse Soome, Lätti ja Leetu. Simmo Kruustüki sõnul eelistatakse Eestist kaugemal Nõos valmistatud täissuitsuvorsti, snäkke ja pasteete.

Kõige töisem aeg on ettevõttes juuni ja detsember, kui rahvas tähistab jaanipäeva ning jõule.

Jääksoojus läheb asja ette

Uue tootmishoone ehitamiseks ja sinna seadmete soetamiseks kulus üle 2,5 miljoni euro. Uuenduste tulemusel kütab nüüd kogu ettevõtet suitsuahjude ja külmutusseadmete jääksoojus, millest jätkub ka vee soojendamiseks.

Laiendus loob ligi 160 töötajaga ettevõttes aasta läbi vähemalt 20 ning suvel kuni 40 uut töökohta. «Ehitamine pole meil lõppenud,» ütles Too­mas Kruustük. «Järgmisena on vaja valmis saada taarapesemistsehh. Siis teeme pausi ning jätkame väikeste tootmishoonete rajamist. Õues on veel ruumi.»

Tagasi üles