Öö avab pühakodade uksed

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õde Magdalena elab frantsiskaani õdede kloostris  Veski tänaval.
Õde Magdalena elab frantsiskaani õdede kloostris Veski tänaval. Foto: Kristjan Teedema

Täna õhtul kuni keskööni on neljateistkümne Tartu pühakoja uksed avatud.

Kirikute öö eesmärk on pakkuda võimalust kohtuda kristlusega kas vestluste, muusika, kunsti, mälestuste või arutelude kaudu. Ka teeb see sündmus tavainimesele kättesaamatud kohad kättesaadavaks ning ärgitab tundma huvi vaimsete väärtuste ja kultuuripärandi vastu.

Tartu frantsiskaani õdede kloostri õde Magdalena on rahvuselt tšehhitar, kes on elanud nunnaelu 21 aastat, neist viimased kuus Tartus.

Õde Magdalena kõneleb  eesti keelt ja annab katoliku koolis usuõpetuse tunde. Ta on üks kirikute öö korraldajaist. Kuigi eestlasi peetakse mitte just väga religioosseks rahvaks, leiab ta, et eestlased on sügavad inimesed, kel on väga tundlik hing.

Ka Veski tänaval asuva kloostri uksed on kirikute ööl lahti ning näiteks pärast kella kaheksat algab seal ikoonimaali töötuba, mille vastu on igal aastal suur huvi olnud.

Tartu katoliku kiriku koguduse liige Tiina Viirelaid ütles, et kirikute öö, mis ühendab eri konfessioone, sai alguse 2005. aastal Austrias ning on jätkunud Saksamaal, Tšehhis, Slovakkias ja mujalgi.

Tema sõnul on tänavune uudis see, et Kolgata baptisti­kogudus võõrustab külalisi oma uues kodus Veski tänaval. Ka on kirikute ööga liitunud täiesti uus tulija – Tartu 3D kogudus, mis ühendab väga noori inimesi.

Kolgata baptisti­ko­gudus pakub huvilistele aga  Aafrika õhtut, kus näeb eksootilisi foto- ja videolugusid, kuuleb muusikat Keeniast ning saab annetada kahe Keenia orvu hariduse toetuseks.

Kirikute ööga on tänavu liitunud koguni Viljandimaa Kõpu Peetri kirik. Kokku on Eestis osalejaid niisiis 15. Eestis toimub kirikute öö kolmandat korda.


Kirikute öö

• Öiseid külalisi ootavad kell 18–24 Maranata kogudus, adventkirik, Jaani kirik, Uspenski katedraal, Kolgata baptistikogudus, Maarja kirik, Pauluse kirik, Peetri kirik, Püha Luuka kirik, Pü­hade Aleksandrite kirik, Salemi baptistikogudus, 3D kogudus, katoliku kirik ja frantsiskaani õdede kabel.

• Täpsemat programmi näeb www.kirikuteoo.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles