Paavo Russak: võitlus peaks käima viimase vileni

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Russak
Paavo Russak Foto: Margus Ansu

TÜ/Rocki endine peatreener Paavo Russak tahaks Tartu meeskonna mängijates näha suuremat hasarti ja kirge ning sel juhul võiks Rock pöörata finaalseeria enda kasuks.

«Loomulikult võib keegi olla vigastatud ja tihti ongi, aga see ei keela igal mängijal anda iseendast maksimumi. Aga sellist põlemist, hasarti, võitlust ja kirge ma väljakul ei näinud,» kommenteeris Russak kolmandat finaalmängu, kus Rockil tuli vastu võtta kaotus 64:80.

Allajäämise põhjustena pakkus Russak välja kaks võimalikku. «Võib-olla istub meeste alateadvuses juba tunne, et rong on läinud. Aga kui ma olen professionaalne sportlane, ei tohiks seda tunnet endale lubada. Võitlus peaks käima alati kuni viimase vileni. Teine on väsimuse moment. Üldkehalises ettevalmistuses pole asjad läinud mitte päris täppi,» analüüsis ta.

Russaku sõnul on mängijatel võimalik nädalase mängupausiga küll välja puhata, aga kui põhja all ei ole, on ennast uuesti kokku võtta keeruline. «Kui lihasenergiat ei ole, on ka vaim väsinud. Ja kui vaim on väsinud, on ennast mobiliseerida keeruline,» sõnas ta.

Üksikutest kokku

Eriti pani Russakut imestama Tanel Kurbase nigel etteaste, sest Rocki üks viskekahureid kogus viimases kohtumises vaid kaks punkti. «Peale sellist väga edukat hooaega on natukene müstiline, et asjad on nii. Eks meeskonna mäng tulebki kokku üksikute mängijate individuaalsest sooritusest,» sõnas Russak ning tõi paralleeli jalgpalliga.

«Kui jalgpallis söödab iga mees palli ainult tahapoole ehk keegi ei suuda oma meest üks-üks-olukorras üle mängida, siis löödki lõpuks palli auti. Korvpallis on sama, kui üks-üks teravust ei ole, agressiivust ja initsiatiivi ei ole, siis ... Eks see meeskonna mäng individuaalsetest sooritustest kokku pannaksegi,» rääkis ta.

Russak nõustus ka väitega, et tegelikult tekkis Rocki mängijatel rünnakul piisavalt kiireid viskekohti, kuid neid hetki ei kasutatud ära ning järgmisel momendil oli juba vastase kaitsemängija jõudnud liiga lähedale.   

«Jah, sellist ebalust oli väga palju ja enesekindlus puudus. Aga seegi oleneb sellest, kuidas on üldine konditsioon. Korvpallis öeldakse, et kui jalga ei lukusta, siis viskele minna ei saa, aga see on jällegi kinni füüsises. Jalg on see, mis annab ajule impulsi, kas olen viskeks valmis või ei ole,» rääkis Rocki kunagine juhendaja.

Küsimus taustajõududele

Miks Rocki füüsis vastu ei pea, on Russaku sõnul küsimus meeskonna treeneritele ja taustajõududele. «Midagi ei tulnud ju üleöö ja ootamatult. Treenerite ja taustajõudude ülesanne ongi asjad sättida nii, et kõik toimiks. Siin polnud mingit üllatust, mängude graafik oli ju teada ja eesmärgipärane tegevus ongi treenerite tiimi ülesanne,» lausus ta.

Kuid seeria pole läbi ja Rus­saku sõnul peaks Rock tänases kohtumises sellest ka lähtuma: «Kõik on veel võimalik, mäng on ju veel ees ja tahaks loota, et rohkem kui üks mäng. Lõpuks otsustatakse kõik väljakul, rohkem põlemist ja hasarti ning siis on kõik võimalik. Kas nüüd või mitte kunagi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles