Lihtsaks tööks poes napib käsi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kroonuaia kooli õpilased Margi Reimo (esiplaanil) ja Artur Pool kohendavad Annelinna Prismas riidepuudel meeste jopesid ja tõmbavad lukke kinni. Tagaplaanil Soome Luovi ametikooli õpilased Anna Ivanova ja Jonna Lipsanan, kes saavad juhendajalt kohe uue ülesande.
Kroonuaia kooli õpilased Margi Reimo (esiplaanil) ja Artur Pool kohendavad Annelinna Prismas riidepuudel meeste jopesid ja tõmbavad lukke kinni. Tagaplaanil Soome Luovi ametikooli õpilased Anna Ivanova ja Jonna Lipsanan, kes saavad juhendajalt kohe uue ülesande. Foto: Kristjan Teedema

Eelmisel nädalal oli mitu Tartu Kroonuaia kooli õpilast koos Soome Luovi ametikooli õpilastega tööl Annelinna Prismas. Noored said proovida töid, mis suures müügisaalis kunagi otsa ei lõpe.

Prisma Peremarketi töötaja Laivi Trommel ehk praktikajuhendaja oli abiliste üle väga rõõmus ja viis õpilased kõigepealt valmisrõivaste riiulite vahele.

Kliendina ei mõtle keegi selle peale, et kes küll tõmbab jopede ja jakkide lukud kinni pärast seda, kui neid on selga proovitud ja nende ostmisest loobutud.

Või kes paneb jalatsiosakonnas korda kummikute read, et nende ninad ühele poole vaataksid, ning kes korrastab kosmeetikariiuleid, mille kaupa alatasa näpitakse. Kauba pakkumine ei tohi kuskil osakonnas lohakas välja näha.

Tartu Kroonuaia kooli õpilased Margi Reimo ja Artur Pool tundsid end eelmisel nädalal Prismas üsna koduselt, sest nad juba teadsid, mida neilt oodati. Ükski ülesanne ei paistnud üle jõu käivat.

Toimetulekukool

Kroonuaia kool on hariduslike erivajadustega õpilaste põhikool, kus õppetöö on korraldatud kas lihtsustatud õppekava, toimetuleku- või hooldusõppe tasemel.

Toimetulekukooli õpilastel on võimalik pärast üheksandat klassi kuni kolmeks aastaks kooli juurde jääda, õpitut kinnistada ning päriseluga kokku puutuda.

Mõelda ka selle peale, mis töid ja ameteid on ilmas olemas, ning järele proovida, mida meeldiks tulevikus teha.

Õpilaste Margi Reimo ja Artur Pooli meelest oli eelmisel nädalal Prismas tööl käia huvitav veel selle poolest, et nad said olla koos Luovi ametikooli õpilastega, kellega nad olid juba varem Skype’i vahendusel tutvunud.

Kahe kooli koostöö taga on aastatepikkune sõprus ning see, et Luovi ametikoolil on tugev partnerlus Prismaga.

Õpilasi ühendava projekti koordinaator Jari Määttänen ütles, et nende moto on: Eesti ja Soome vajavad kõiki töökäsi.

Ta selgitas, et kuigi Soomes ja Eestis on suur tööpuudus, leidub mõlemal pool niisuguseid töökohti, mille ülesandeid inimesed meelsasti täita ei taha. Samas vajavad erivajadustega õpilased praktikapaiku. Ja just erivajadustega noored on nõus neid lihtsaid ülesandeid ka tulevikus täitma.

Elukogemus võõrsil

Tartu Kroonuaia kooli toimetulekuklassi õpetaja Kristel Palgi on koostöö üle samuti rõõmus ja loodab, et tulevikus pääsevad ka Tartu õpilased praktikale Soome. Jari Määt-tänen lisas, et kui õpilased saavad kogemuse ka võõrsil, on neil pärast kodus palju kergem tööle hakata.

Kodust kaugel olles tuleb enda eest ise hoolitseda, poes käia, süüa teha ja linnas orienteerumisega hakkama saada. Ning see on kokku elukool, mida samuti vajatakse.

Luovi ametikooli õpilane Anna Ivanova kirjeldas, et temal tuli ühel  päeval tegelda ka ebakvaliteetseks muutunud toidu äraviskamisega ja see töö väga ei meeldinud. Mitte et see oleks raske olnud, aga lihtsalt ei meeldinud.

Jonna Lipsanen meenutas, et tema tegutses kosmeetikaosakonna riiuleid koristades koos eestlase Artur Pooliga ning et tööd oli nii palju, et lobisemiseks aega ei jäänud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles