Pärn pöördus oma saadikuvolituste küsimuses riigikohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivo Pärn
Aivo Pärn Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Rävala kinnistu süüasjas süüdi mõistetud ärimees Aivo Pärn pöördus riigikohtusse, kuna pole rahul oma saadikuvolituste lõpetamise ja asendusliikme määramisega Otepää vallavolikogus.

Pärn vaidlustas riigikohtus vabariigi valimiskomisjoni (VVK) otsuse, millega jäeti tema kaebus eelmisel nädalal rahuldamata. VVK asus seisukohale, et Otepää valla valimiskomisjoni otsus oli seaduspärane, samas kui Pärna hinnangul poleks vallakomisjon pidanud tema asemele asendusliiget nimetama.

Vaidlus sai alguse Otepää valla valimiskomisjoni 1. juuni otsustest, millega loeti Pärna saadikuvolitused lõppenuks ja määrati tema asendusliikmeks Rein Vikard, kes sai volikogu liikmeks sama otsuse jõustudes.

Kaks päeva hiljem esitas Pärn kaebuse Valga maakonna valimiskomisjonile, kes tühistaski seejärel tema saadikuvolituste lõpetamist käsitlenud otsuse. Kuna ülejäänud otsusepunktid jättis maakonnakomisjon Pärna hinnangul põhjendamatult jõusse, esitas ta kaebuse algul VVK-le ja nüüd ka riigikohtule.

Pärn märkis, et ei pea enda valimisõiguse riivamist praegusel juhul lubatuks, sest kui kohalikku volikokku võib kandideerida inimene, kes on süüdi mõistetud, kuid ei kanna vanglakaristust, siis võib selline inimene osaleda ka volikogu töös.

Pärna hinnangul jättis komisjon tähelepanuta, et tema puhul pole tegu olukorraga, kus volikogust tuleks kõrvaldada valijaid petnud inimene, kelle süüdimõistmine tahtlikus kuriteos selgub alles pärast valimisi.

Ta meenutas, et süüdimõistev kohtuotsus tehti tema suhtes juba 2009. aasta mais ehk viis kuud enne valimisi ning ta valiti volikogu liikmeks hoolimata sellest, et kohtuotsus leidis meedias ulatuslikku käsitlemist ja sellele viidati ka valimisvõitluses. «Seega on minu puhul ainetu rääkida sellest, et süüdimõistev kohtuotsus on alles «selgunud», ning ette heita valija usalduse kuritarvitamist,» märkis Pärn kaebuses.

VVK osutas eelmisel kolmapäeval tema kaebust rahuldamata jättes kohaliku omavalitsuse korralduse seadusele, mille järgi lõpevad volikogu liikme volitused ennetähtaegselt tahtliku kuriteo eest süüdimõistva kohtuotsuse jõustudes. Seda, et inimene võib volikokku valituks osutuda valimisseaduse alusel, kuid ei saa volikogu liikmeks asuda omavalitsuse korralduse seaduses sätestatud põhjustel, ei saa VVK hinnangul pidada vastuoluks seadustes.

Riigikohus mõistis Pärna koos eksminister Villu Reiljani ja endise vandeadvokaadi Tarmo Sillaga Rävala kinnistu süüasjas lõplikult süüdi mai lõpus. Riigikohtu kriminaalkolleegium nõustus maa- ja ringkonnakohtuga, et Reiljani, Silla ja Pärna tegudes on tuvastatud vastavalt pistise nõudmise, vahendamise ja lubamise süüteokoosseis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles