Linn värskendab ühistute liivakaste

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne tänaval asuva korteriühistu omanäolises liivakastis pole lapsed enam ammu mängida saanud. Nüüd soovib ühistu olukorda muuta ja taotleb linnalt liiva.
Lääne tänaval asuva korteriühistu omanäolises liivakastis pole lapsed enam ammu mängida saanud. Nüüd soovib ühistu olukorda muuta ja taotleb linnalt liiva. Foto: Margus Ansu

Tartu linnavalitsus ootab korteriühistutelt sooviavaldusi laste liivakastidesse liiva hankimiseks. Uurides, miks võtab linn vaid suurte kortermajade elanike töö ja kulu enda peale, selgub aga, et pealtnäha tore pakkumine on üsna läbimõtlematu.

Korteriühistute liivakastide täitmise-värskendamise linna abil ajendas Tartu abilinnapea Valvo Semilarski sõnul linnavolikogu liikme Imre Mürgi lisaeelarve parandusettepanek eraldada 500 eurot liivakastide täitmiseks ja vajaduse korral räpase liiva väljavahetamiseks.

Esimese hooga lükkas linnavalitsus ettepaneku aga tagasi: mänguväljakute korrashoiuks on linna tänavuses eelarves 35 000 eurot ja nimetatud tööga on linnamajanduse osakond juba alustanud, kõlas selgitus.

«Pärast Imre Mürgi ettepanekut vaatasime linnamajanduse osakonnas teema üle,» rääkis Valvo Semilarski. «Linna mängukastides vahetame kevaditi liiva ning nii tekkis mõte, et miks mitte pakkuda liiva ka korteriühistutele.»

Aga majaomanikud?

Valimisliidust Isamaaline Tartu Kodanik volikokku valitud Imre Mürk selgitas, et Kesklinna lastekeskuse kolimise ajal suhtles ta paljude emade-isadega, kes kurtsid, et talve jooksul on paljud liivakastid tühjaks tassitud.

«Ühistute liivakastides saab mängida hulga lapsi,» ütles ta. «Tähtis on aeg, mille vanemad veedavad lastega. Kodanikud ei mõtle, et täna lähen linna, homme ühistu liivakasti.»

Kui linnavalitsus otsustas maksumaksja rahaga liivakaste täita, siis miks ei pakutud seda võimalust kõigile ehk ka majaomanikele? Veidi mõelnud, kostis Imre Mürk, et põhimõtteliselt oleks tõesti õige pakkuda seda võimalust kõigile. «Kevadel heakorratalgute ajal saavad ju kõik linlased keskkonnajaamadesse jäätmeid tasuta ära anda,» arutles ta.

Tartu linnavalitsuse linnapuhastuse peaspetsialisti Mart Lukasoni sõnul on üleval olnud majaomanike liivakastide täitmine linna abil, kuid jutuks on see jäänudki.

«Ühistutele pakuti liiva sellepärast, et nende liivakaste kasutab rohkem lapsi ning teisalt soovivad majaomanikud väikseid koguseid, mida on suure veoautoga tülikas kohale toimetada,» selgitas Mart Lukason.

Valvo Semilarski sõnul on majaomanike liivakastide täitmine linna toel üks mõte lähitulevikuks. «Kui majaomanikud saadavad meile signaali, et tahavad uut liiva, siis võtame asja kaalumisele,» kinnitas ta. «Majaomanikud võiksid soovi avaldada näiteks piirkondade kaupa, siis on lihtsam liiva kohale viia.»

Korteriühistutel, kes vajavad oma kinnistul asuvatesse liivakastidesse uut liiva, tuleb linna kodulehel täita avalduse vorm ning anda liivasoovist teada 20. maiks. Eilseks oli soovi avaldanud 30 ühistut. «Liiva tahtjaid on üle linna,» rääkis Mart Lukason. «Kõige rohkem tuntakse pakkumise vastu huvi Annelinnas, kuid avaldusi on tulnud ka näiteks Puiestee, Kooli, Tähe, Kastani ja Alasi tänavalt ning Veerikult.»

Küsitud kogused on erinevad: näiteks üks ühistu tahab linnalt sada liitrit, teine aga 18 kuupmeetrit liiva. «Keegi arvab, et ühte mahajäetud liivakasti peaks 20 kuupmeetrit liiva viima,» lisas Mart Lukason.

Mõned tingimused

Liiva saamise tingimus on terve ehk liivapidav kast. Lisaks peavad ühistu elanikud mängukastist vana liiva minema toimetama ning olema valmis mängukohta uue liivaga täitma. «Muruplatside kahjustamise vältimiseks kallutatakse liiv suure veoauto kastist mängukastile lähimale kõvakattega pinnale, kust elanikel tuleb see kohale toimetada,» selgitas Mart Lukason.

Kuid kas jätkusuutlikkuse ehk kauem puhtana püsiva liiva nimel poleks linnavalitsusel tasuta liiva saavatelt korteriühistutelt tark nõuda mängukastidele katet, mis hoiaks neist eemal kassid, kes käivad seal keha kergendamas? «Sellist nõudmist pole me esitanud,» kostis Valvo Semilarski. «Aga see on hea mõte, mis väärib arendamist, sest liiv ja selle vedu on linnale kulu.»

Linn kavatseb korteriühistute mängukastidesse osta ja laiali vedada sada kuupmeetrit liiva. Tuleval nädalal käiakse ühistute mängukastid läbi ning nähtu järgi tehakse otsus, kes ja kui palju liiva saab. Mart Lukasoni sõnul täideti ühistute liivakaste linna kulul ka 2011. aasta sügisel, kuid siis oli huvi selle pakkumise vastu leige.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles