Linnajuhid tegid öise kõrtsituuri

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüütli tänav.
Rüütli tänav. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu linnajuhid käisid ööl vastu reedet südalinna kõrtsides tuuril ja leidsid, et ööelu pärast nuriseda põhjust ei ole, ka senistele murekohtadele Mökule ja Kivile polnud etteheiteid.

«Istusime ja arutasime linna teemasid, aga kuna see on nii palju poleemikat tekitanud, tekkiski mõte, et oma silm on kuningas ja lähme ka Rüütli tänava ööeluga tutvuma. Läksime ikka peale südaööd,» rääkis tutvumiskäigust abilinnapea Kajar Lember.

Abilinnapeadest sukeldusid ööellu veel Jarno Laur ja Tiia Teppan, ühes oli ka linnapea Urmas Klaas ning mõned volikogu fraktsioonide liikmed.

Turvamehed kohal

«Käisime Rüütli tänavas Kivi baari ja Mökuni välja, isiklikult käisin ka Mökust läbi,» ütles Lember. «Tahan tunnustada tõsiselt, et kui ettevõtjatega lahtioleku kellaaegade kokkuleppeid sõlmiti, siis viimase kolme kõrtsi ehk Möku, Crepi ja Kiviga olid kokkulepped, et nad võtavad endale turvamehed. Saan kinnitada, et reede öösel oli kolm turvameest, kes vaatasid, mis toimub.»

Lember jätkas, et tema meelest tegid turvamehed tööd korrektselt: käisid ringi, juhtisid inimeste tähelepanu, et klaasidega ei tohi kõrtsist välja minna maja ette suitsu tegema, ning manitsesid, kui pidutsejad olid oma viinapudeliga keset tänavat, et nii ei ole ilus. «Inimesed said sellest aru. Kõik oli viisakas ja korrektne,» sõnas Lember.

Tiia Teppan ütles, et käigu eesmärk oli teada saada, kas Tartu ööelu on ilus, kena, sobilik ja vajalik, kas ettevõtjad on kohustused täitnud ja mida linn saaks veel teha. «Ega ma varem ei olnud sellisel kellaajal väljas olnud, see oli väga silmaringi arendav ja endale huvitav kogemus,» märkis ta.

Teppani sõnul oli turvatöötajate olemasolu talle positiivne üllatus, ehkki see visiit tuli baaridele ootamatult.

Teppan lisas, et tema erihuvi oli teada saada, kas öösel on tänaval alaealisi, aga kõik need, kellega ta vestles, olid tudengid. «Minule silmaga nähtavalt ei olnud alaealisi, loomulikult, meie voli ei olnud dokumente küsida,» sõnas ta.

Lember ütles, et probleemiks on, et rahva kogunemisega kaasneb tänavatel läbu ja see ei sõltu kohvikutest. Rahvast lihtsalt on palju koos. «Baaripidajate kohustus on, et ala oleks hommikuks puhas ja korras. Sellega on nad lubanud tegelda ja linn jätkab kontrolli, et hommikuks oleks koristatud,» ütles Lember. «Koristamine öösel rahvasummas oleks ebareaalne.»

Vaieldav küsimus

Küll nägid linnavalitsuse liikmed tänaval plasttopsis jookidega inimesi.

«Sellele topsiga kaasamüümisele ma jätaks praegu hinnangu andmata,» ütles Lember. «See on arutelu koht. Küsimus on, et ei tohiks kaasa müüa, aga piiri tõmmata on raske, millal inimene läks topsiga välja suitsetama ja läheb kõrtsi tagasi, millal võtab kaasa.»

Linn on pidanud visa võitlust Kivi baari ette toodud kividega, mis pärinevad Kivisillast. «Need kivid ei ole selle tänava suurim probleem,» viitas Lem­ber selle võitluse raugemisele.

Möku ja Kivi tegutsemise põhimõtete üle Lemberi sõnul diskussioon jätkub. Klassikalist välikohvikut need ettevõtjad tegema ei hakka, sellest saab ka linn aru. Välikohviku kellaaegade temaatika on Kivi ja Möku problemaatikast lahus.

Kas Tiia Teppani arvates oli reedel nähtu tore ja sumisev tu­dengilinn või räuskav ja lä­bus­tav bande? «Kui oleksin paarkümmend aastat noorem, oleksin ma õnnelik sellise Tartu üle,» vastas abilinnapea. «Sel­li­ne nostalgiahetk tekkis, päris vahva seltskond oli.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles