Draamafestival kinnitas programmi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto lavastusest «Pure mind».
Foto lavastusest «Pure mind». Foto: Gabriela Liivamägi

Septembri alguses Tartus peetava festivali Draama 2014 põhiprogramm sai eile paika. Festivali kuraator Tõnu Õnnepalu tegi Tallinnas peetud koosolekul teatavaks ka selleaastase festivali pealkirja, milleks on «Kohaloleku kunst».

Kuraator koos oma meeskonnaga, kuhu kuuluvad Maarja Helena Meriste, Priit Põldma ja Kaarel Kuurmaa, valisid põhiprogrammi kaheksa lavastust, teatas festivali turundus- ja kommunikatsioonijuht Katrin Maimik. Nendeks on Ingomar Vihmari «Külaline» (Eesti Draamateater), Lembit Petersoni «Ma olen tuul» (Theatrum), Alo Kõrve «Neli aastaaega» (Tallinna Linnateater), Ari Nummineni «Petroskoi» (Telakka/Vanha Juko/ Rakvere Teater), Renate Valme «Pure mind» (Kompanii Nii ja Tartu Uus Teater), Maria Petersoni «Tuvi» (MTÜ Arhipelaag), Andres Noormetsa «Vaikus» (Endla Teater) ja Ivan Strelkini «Õnn kaasa» (Vene Teater).

Kirjanik Tõnu Õnnepalu selgitas festivali pealkirja «Kohaloleku kunst» selliselt: «Kohaloleku kunst. See paradoks on ju teatri essents: kõik on seal illusioon, aga selles illusioonis saab tõeliselt kohal olla, olla veel vaid võltsilt siin, tõeliselt mujal. Aga kohalolek, olgu siin või mujal, on alles kõige algus. See pole veel kunst. Tõeline kunst on selles, kus kohal olla. Kas sellel kohal on ka mõtet? Kas see ka ütleb midagi? Kas see ka viib kuhugi? Kas see on ka õigel ajal? Eilses olla on hilja ja homses vara, kuigi räägitakse, et tõeline kunst on ajast ees. Ei ole. Vaid ebatõeline elu on ajast alati maas. Olla kohal ajas, sõnas, mängus, mõttes, vastikuses ja ihas; olla kohal armastuses. See pole enam lihtsalt kunst. See on juba poeesia. Kohaloleku kõrgem kunst.»

Eesti teatri festival Draama toimub 1.-7. septembrini Tartus. Kogu programm selgub juuni lõpuks ning piletid etendustele lähevad müüki 1. juulist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles