Noore ema käsitööd jätkub perele ja mõisakülastajaile

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartumaa tänavune aasta ema Kaire Luksepp (30) ja tema pere: Uhur (33), Teele Lee (1 aasta ja 11 kuud), Holger (5, esimeses reas vasakult), Rahel-Leandra (8) ja Marcus (10).
Tartumaa tänavune aasta ema Kaire Luksepp (30) ja tema pere: Uhur (33), Teele Lee (1 aasta ja 11 kuud), Holger (5, esimeses reas vasakult), Rahel-Leandra (8) ja Marcus (10). Foto: Merike Lill

Minut enne seda, kui Tartu ülikooli aulas hakkasid emadepäeva kontsertaktusel laulma Luisa Värk ja Alen Veziko, lahkus publiku hulgast üks pere. Kas popmuusika ei meeldi? Meeldib, aga kõige nooremad pereliikmed olid väsinud.

Luksepa pere oli aktusel täies koosseisus: ema Kaire, isa Uhur ning lapsed Marcus, Rahel-Leandra, Holger ja Teele Lee. Noorimad neist ilmutasidki väsimuse märke, mispeale ema langetas otsuse, et kuigi kaks noort lauljat annavad kahtlemata kauni kontserdi, tuleb koju minna.

Pealegi oli ilusaid, muigvel suud ja naeru, aga samuti liigutuspisaraid tekitanud laule eelneva tunni jooksul juba kuuldud nii laste kui ka Lähte naiskoori ansambli esituses.

Seitse nominenti

Naisansambli lauljatele olid korraldajad Tartu maanaiste liidust, Tartu maavalitsusest ja Tartumaa omavalitsuste liidust andnud lisaülesande. Neil tuli kutsuda aulas publiku ette emad, keda oli arvatud tänavuse Tartumaa aasta ema konkursi parimate hulka.

Üksteise järel tulid aukohale kolme poja ema Mailis Lood (Tähtvere vald), viie lapse ema Heli Helm (Lähte), kolme lapse ema Aivi Miilits (Vara vald), kolme poja ema Avely Laksaar (Vara vald), kolme lapse ema Eve Kangur (Mäksa vald) ning nelja lapse ema ja kahe lapselapse vanaema Malle Hallast (Luunja vald).

Viimasena aulas publiku ette kutsutud Kaire Luksepp osutus ühtlasi aasta ema tiitli saajaks.

Luksepa pere elab Nõos seitsmendat aastat. Enne seda elas pere Tartus ja leidis Nõo alevis endale kodu siis, kui kaks last oli juba kasvamas.

Pereisa on autoremondi asjatundja ja käib tööl Tartus, pereema on aga kodune. Nelja väikese lapse ja kodu eest hoolitsemine pakub tööd täis päevi. Kusjuures kümneaastane Marcus vajab eritoitu ning oma toidukott pidi tal kaasas olema juba siis, kui käis lasteaias.

«Tal on gluteenitalumatus ehk tsöliaakia, tema organism ei talu nisu, rukist, otra, kaera,» ütles Kaire. «Kool ei paku talle sellist toitu, nagu ta vajab. Eritoidu valmistamine ei ole meile midagi erilist, oleme ära harjunud.»

Aasta emaks tunnistamisel meeldis komisjonile Kaire Luksepa puhul asjaolu, et ta teeb suurepärast käsitööd. Seda kinnitas aktusel peretütre Rahel-Leandra kleit ja juuksekaunistus, mille tema ema on heegeldanud. Tütre kõrvarõngad on valmistanud samuti ema.

Kaunis käsitöö

Käsitööoskus viis Kaire Luksepa ka äsjasele maamessile koos Luke mõisa esindusega. «Teen Luke mõisale meeneid ja mõnikord aitan teha töötubasid,» ütles ta.

Eeloleval kooliaastal, kui tütar Teele Lee läheb lasteaeda, on pereemal kavas hakata juhendama Nõo põhikoolis käsitööringi.

Kui pere pani ülikooli peahoonest vihmasele tänavale väljumiseks üleriideid selga, tegi Kaire Luksepp lahti kingituseks saadud karbi. Selles oli keraamiline alus, mille keskel omaette kõrgete servadega süvend. «See sobib meile väga hästi,» ütles ta. «Siia keskele saab panna dipikastme, ümber juurvilju või midagi sellist.»

Nõos elab pere korteris, mille juurde aiamaad ei kuulu. Kuid oma juurvili ja muud aiasaadused on osaliselt viimasel kolmel aastal enda kasvatatud. «Me peame aeda minu ema juures Saare vallas,» ütles tänavune Tartumaa aasta ema.

Eelmistel aastatel on samasuguse tiitli saanud Inga Brauer, Ülle Viltrop, Gaidi Jallai, Tiiu Sults, Ilona Võik ja Ruth Luts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles