Kaido Padar: postkast on omaniku nägu

Kaido Padar
, Eesti Posti postiteenuste divisjoni juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Vana roostes autovrakk, aken pilukil, traadiga hooletult posti külge kinnitatud torujupp, puu otsas rippuv traktorirehv – need on vaid mõned näited kohtadest, kuhu inimesed soovivad oma igapäevast posti saada.

Tegime Eesti Postis taas igakevadise postkastide ülevaatuse ja selgus, et meil on endiselt väga palju hooletusse jäetud postkaste.  

Eestis on kokku umbes 600 000 postkasti ja 32 000 neist on väga halvas olukorras. Tartumaal on korrast ära postkaste koguni üle 12 000. Probleemiks on isetehtud, vanad, katkised ja märgistamata postkastid.

Korrast ära postkast tähendab, et post võib saada postituse käigus rikutud või ei pruugi üldse inimeseni jõuda. Kui ootad kirja, pakki või ajalehte ja soovid, et see jõuaks sinuni kiiresti ja rikkumata, tee oma postkast korda.

Postkast ei pea olema kindlat värvi või kindla kuju ja suurusega, kuid kindlasti peab korras postkast olema selgelt märgistatud, terve, saabuva posti vastuvõtmiseks piisava suurusega ja ilmastikukindel.
Kortermaja postkastil olgu peal korterinumber ja eramu postkastil majanumber. Maapiirkonnas tasub postkastile kirjutada ka talu ja selle peremehe nimi.

Aastaid ühte piirkonda teenindanud kirjakandja teab küll kõikide postkastide asukohti peast, kuid tema puhkuse või haigestumise korral ei pruugi asenduspostiljon õiget postkasti leida. Sellisel juhul võib oodatud kiri hilineda või üldse mitte õigesse kohta ilmuda.

Postkast olgu ka piisava suurusega, et mahutada kogu post, mis võib kahe tühjendamise vahel saabuda. Suuremad lehelugejad, kel on tellitud mitu ajalehte ja ajakirja, peaksid seega muretsema ka suurema postkasti. Samuti tasub valida suurem postkast, kui ollakse sageli kodust eemal ja postkasti iga päev ei tühjendata.

Osavamate kätega tegusad inimesed saavad endale sobiva postkasti ise meisterdada, kuid kõige kindlam on valida nõuetele vastav postkast lähimast postkontorist, Eesti Posti kodulehelt  või mõnest hästivarustatud ehituspoest.

Sobiv koht postkasti jaoks on kodu piirava aia küljes või selle puudumisel tänavapoolse välisukse läheduses. Oluline on, et postkast oleks kirjakandja jaoks kergesti märgatav ja asuks koerte võimaliku rünnaku eest ohutus kohas. Kindlasti peaks postkast asuma kohas, kuhu pääseb transpordivahendiga ligi aasta ringi.

Kortermaja elanikel tuleb  postkast paigaldada esimese korruse valgustatud eesruumi. Kui postkastini jõudmiseks on vaja avada lukustatud uksi, tuleks ka vajalikud võtmed või lukukoodid anda Eesti Postile.

Kui hoolid oma privaatsusest ja ei taha, et sulle mõeldud saadetised kaduma läheksid, hoia oma postkast alati lukus.

Uue postkasti paigaldamisest või asukoha muutusest anna ka Eesti Postile teada, et kirjakandja postkasti ikka kindlasti üles leiaks. Selleks kirjuta lähimasse postkontorisse või saada avaldus aadressil info@post.ee.

Meie Eesti Postis muretseme selle eest, et sulle saadetud post õigeks ajaks ja rikkumata ka sinuni jõuaks. Tee meie kirjakandjate elu lihtsamaks ja hoia oma postkast korras. Kirjakandja väärib seda.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles