Soolojooksu teinud võitja jõudis ka loodust nautida

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba Otepääl konkurendid selja taha jätnud Roman Fosti ei lasknud kogu Tartu jooksumaratoni distantsi vältel kedagi ohtlikult lähedale. Finišilindist jooksis ta läbi ajaga 1:15.30, mis on uus rajarekord nii talle endale kui ka tähis kõigile teistele Eesti sportlastele.

Üksnes Etiooplane Raji Assefa Worku on Tartu jooksumaratoni raja läbinud veel kiiremini. Tema 2011. aastal joostud rajarekordist 1:11:38 jäi puudu veel mitu minutit. Tõsi, sel korral oli ka rada päev varem sadanud vihma tõttu pehmem ning poripritsmed sportlaste riietel reetsid, et neil tuli hoolega ka jalge ette vaadata.

Soosikuna starti

Päris libe oli siiski kõigest viimasel kolmel kilomeetril, kinnitas Roman Fosti, kellele jooksuasjatundjad kippusid võitjamedalit kaela riputama juba enne starti. Selleks oli ka põhjust sest veebruaris Hispaanias Sevilla maratonil uue isikliku rekordi (2:20:22) jooksnud Fosti võitis poolteist nädalat tagasi peetud ümber Viljandi järve jooksu.

Elvas tuli mees üle finišijoone sellise hooga, et käterätik, mida korraldajate hulka kuulunud neiu talle külma kaitseks õlgadele püüdis panna, kukkus porilompi jooksjat puudutamata. Juubeldaval sportlasel jäi energiat 23,4 kilomeetri läbimise järel veel ülegi.

«Roman lihtsalt läks. Juba Otepääl,» tõdes finišiheitluses Dmitri Aristoviga lõpuks kolmanda kohaga leppima pidanud Ivar Ivanov. Nende aeg jäi Fostile alla juba kolme minutiga.

«Samm oli kerge. Sain ka kõrvale vaadata ja loodust nautida,» vastas konkurentide tunnustusele pärnu juurtega tallinlane Fosti. Võidumees rääkis, et läks jooksma oma maratonitempoga, kuid püüdis tõusudel rohkem pingutada.

Liidri tempole suutis alguses vastata üksnes Jõgevamaa mees Rauno Laumets, kes võitis nädal tagasi ümber Saadjärve jooksu. Kogu distantsil Fostist veidi tagapool jooksnud Laumets tuli üle lõpujoone aga neljandana, ligi neli minutit võitjast hiljem.

«Kaks kilomeetrit enne lõppu nägime, et Laumetsal on probleeme,» kirjeldas pronksile jooksnud Ivar Ivanov. Konkurendi nõrkusegetke ei jätnud Aristov ja Ivanov kasutamata.

Pigem hea treening

Naiste võitja Evelin Talts kinnitas, et on viimasel ajal tegelenud rohkem suusatamise ja tantsimisega ning jooksmisega uuesti alles paar viimast nädalat. Starti tuli ta siiski võidumõtetega ning võit ise tuli tema sõnul ootamatult kergelt. «Rada võiks isegi raskem olla. Mulle sobivad raskemad tingimused,» rääkis jooksu rohkem hea treeninguna võtnud Talts.

Aeg 1:32:16 oli umbes viis minutit kehvem kui tema isiklik rekord samal rajal. Naiste rajarekord (1:23:06) kuulub aga keenlannale Irene Chepkiruile aastast 2010.

Taltsi ülekaal naiste seas oli võrreldav Fosti ülemvõimuga üldarvestuses. Naistest teine oli tartlanna Külli Pirksaar, kes tuli finišisse Taltsist pea neli minutit hiljem. Kristiina Verevmägi Tallinnast lõpetas Pirksaarest omakorda pool minutit tagapool.

Tartu jooksumaraton (23,4 km)

1. Roman Fosti (Tallinn) 1:15:30

2. Dmitri Aristov (Ida-Virumaa) 1:18:39

3. Ivar Ivanov (Võru) 1:18:42

...

69. parim naine Evelin Talts (Tallinn) 1:32:16

Allikas: Klubi Tartu Maraton

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles