Jooksumaraton ahvatleb jätkuvalt veterane

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leili Teeväli hoiab käes medalit, mille sai pärast 50. maratoni läbimist, ja näitab samal ajal mitme riigi medaleid.
Leili Teeväli hoiab käes medalit, mille sai pärast 50. maratoni läbimist, ja näitab samal ajal mitme riigi medaleid. Foto: Kristjan Teedema

Leili Teeväli (67) läbis eelmisel aastal 26 täispikka maratoni ning osales paljudel väiksematel spordiüritustel. Tartu jooksumaraton on tal juba traditsiooniline ning pühapäeval täitub 27. kord.

Teeväli tegeles enda sõnul aastakümneid tagasi rohkem suusatamise ja rattasõiduga, kuid ajapikku hakkas jooksmine rohkem meeldima. Huvi spordi vastu sai alguse keskkoolis, kuid ta tunnistas, et kunagi oli ka aeg, kui ta ei teinud sporti tervelt 17 aastat.

Jooksmisega alustas ta alguses väiksematest distantsidest. «Kui olin 500 meetrit ära jooksnud, mõtlesin, et läbin ka 12 kilomeetrit, ja siis 1983. aastal, enne võidupüha maratoni, oli mul hoog sees. Mõtlesin, et kui suudan 12 kilomeetrit joosta, saan ka täispika maratoniga hakkama, ja saingi,» rääkis Teeväli.  

«Maratoni läbisin esimest korda peaaegu ilma eelneva treeninguta ning minu aeg oli 3 tundi 50 minutit,» ütles ta ja lisas, et siis tekkis tal jooksuspordi vastu suurem huvi.

26 maratoni aastas

1984. aastal osales ta ligi 30 võistlusel, aasta hiljem see arv aga kahekordistus. Parim tulemus on tal 1985. aasta Vändra maratonilt – 3 tundi ja 14 minutit. Tänavuse Vändra maratoni aeg oli aga veidi üle viie tunni, millega Teeväli jäi samuti väga rahule.

2013. aastal osales jooksuveteran Hispaania jooksulaagris, kus tekkis soov läbida aasta jooksul võimalikult palju maratone.

«Sama aasta mai alguseks oli mul kirjas ainult kolm maratoni, kuid peagi jooksin üksteist nädalat järjest iga nädal ühe maratoni ning lõpuks tuli neid aasta peale tervelt 26,» ütles jooksufanaatik.

Maratone läbis ta palju ka välismaal ning külastas nõnda palju riike Prantsusmaast Brasiiliani.

Sel aastal sai Teeväli medali, et on läbinud Eestis 50 maratoni. «Mul on järgmine eesmärk 75 maratoni, sada on muidugi ka plaan, aga ei tea, kas suudan seda,» rääkis ta.

Kuigi Teevälja kodus on palju medaleid ja karikaid, pole tema puhul tegu kogujaga, vaid mõte on siiski jooksmises.

Teevälja sõnul on kõik võistlused talle meeldejäävad ning ta usub, et kõige paremad emotsioonid on maratonilt, kus saavutas parima tulemuse.

Taastumine võtab nädala

Jooksuveterani sõnul võtab tal maratonist taastumine tavaliselt nädala. Iga päev ta trenni väga ei tee, sest maratonijooks on suur trenn ja võistluskava on tihe.  

Teevälja sõnul on ta lapsest saati liikuva eluviisiga, kuid jooksmise puhul peab ta oluliseks eelkõige järjepidevust. Tema jooksjakarjääri ajal on ette tulnud ka katkestamisi ning seda just nooremas eas.

«Kunagi keskendusin tulemusele ning kui tundsin, et aeg ei tule alla 3,5 tunni, olin valmis katkestama,» rääkis ta. Praegu keskendub ta eelkõige võistluse läbimisele ja heale enesetundele.

Võistlustel seltskonnaga

Teeväli käib võistlemas tavaliselt teiste jooksufanaatikutega, olgu siis Eesti üritustel või välismaal.
Üks Teevälja sõpru on Väino Erilaid (79), kes jooksis oma esimese maratoni 30 aastat tagasi ning on sellest ajas saadik osalenud katkestamata 45 maratonil.

Erilaiu sõnul tervis tal enam maratone joosta ei luba, kuid võistlustel, kus tuleb väiksemaid distantse joosta, soovib ta alati kohal olla. Viimasel ajal on ta rohkem kepikõndi harrastanud.

«Viimati jooksin maratoni 15 aastat tagasi ning mitte kunagi pole minu aeg ületanud nelja tundi,» rääkis Erilaid. Ta lisas, et parima tulemuse, 2 tundi ja 45 minutit, sai ta ligi kolmkümmend aastat tagasi võidupüha maratonil.

«Tuttavad  ütlevad, et mis sa vanamees ikka jooksed, niikuinii jääd viimaste hulka. Mõtlen spordivõistlustest osa võtta aga nii kaua, kui jaksu on,» kinnitas ta.


Tartu jooksumaraton

Laupäev, 10. mai

• Kell 11–12.40 lastejooksud Tähtvere spordipargis

Pühapäev, 11. mai

• Kell 10 lastejooksud Otepääl

• Kell 11 – 23 km jooksu ja kepikõnni start Otepääl

• Kell 12.10 – 23 km võitja finiš Elvas Tartumaa tervisespordikeskuses

• Kell 13 – 10 km jooksu start Tartumaa tervisespordikeskuses

• Kell 13.15 – 10 km kepikõnni start Tartumaa tervisespordikeskuses

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles