Noor takistussõitja pürib tipu poole

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuueaastase Samaara sai Kullo Kender ratsutamiseks juba paar kuud tagasi, siis läks ta aga Belgiasse ja sõita märaga ei jõudnudki. Eile siis lõpuks tehti Luunjas mõned ringid, esimesed katsetused tulid pisut kobamisi.
Kuueaastase Samaara sai Kullo Kender ratsutamiseks juba paar kuud tagasi, siis läks ta aga Belgiasse ja sõita märaga ei jõudnudki. Eile siis lõpuks tehti Luunjas mõned ringid, esimesed katsetused tulid pisut kobamisi. Foto: Kristjan Teedema

Omal käel ratsutama õppinud takistussõitja Kullo Ken­der on saavutanud midagi Eestis üsna haruldast: tal on sponsor, kes maksab kinni kõik treeningud, võistlused ja elamise. Noormees saab olla täiskohaga sportlane ja tänu sellele on ka tulemused head.

25-aastase Kenderi sõnul on meil ratsutajate toetamine üsna haruldane, eriti kui nad on noored. Temal endal vedas tohutult, Luunjasse tuli üks Soome ärimees hobust vaatama ning Luunja ratsakooli omanik Sven Šois, kes teadis, et ärimees otsib ka ratsanikku, pakkus Kende­rit.

«Ta ei otsinud tingimata eestlasest ratsutajat, aga ta tahtis poissi,» rääkis Kender sponsorist, kellega praeguseks on tehtud koostööd juba kolm aastat. «Aga Soomes sõidavad peamiselt tüdrukud ja meil on siin tegelikult samamoodi.»

Lääne-Euroopas, ratsutamise keskuses, on jälle vastupidi – seal võistlevad põhiliselt just mehed, naised sõidavad peamiselt oma lõbuks.

Kogemustepagas Belgiast

Tänu sponsorile on Kender saanud võimalusi, millest paljud teised temavanused unistavad. Näiteks tuli ta äsja tagasi Belgiast, kus veetis kaks kuud treenides ja kogu aeg võisteldes.

Uhke punkti neile kuudele pani Lummeni kevadtuur, kolm nädalat kestev suurvõistlus, kus Kenderil õnnestus ka kolm võitu saada, neist tähtsaim grand prix võistlusel kõrgusel kuni 135 sentimeetrit.
Võidud on küll tähtsad, kuid võibolla Belgias käigu olulisemgi külg on saadud kogemused.

«Seal on hoopis teine kultuur, kõik ratsutavad ja tase on hoopis teine. Igaühel on hobune ja maja juures harjutusplats,» ütles Kender.

Õppida oli peaaegu kõigilt. Näiteks käis tallis üks kogenud veterinaar noormehe põhihobust, 14-aastast San Antoniot ravimas ning peale selle, et looma enesetunde paremaks tegi, näitas ta Kenderile, millele hobuse juures täpselt tähelepanu pöörata, kuidas pingeid leevendada ja palju muud.

Palju nägi ta teisi ratsutajaid ja kuidas nemad sõidavad ning kuidas ühe või teise hobusega hakkama saavad.

Lisaks sai ta proovida hulka hobuseid, mõnel päeval sõitis ka 15 ratsuga. Erinevate hobustega sõitmine on talle tavapärane, sest üks tema tööülesandeid on sponsori müügis olevate ratsude heas valguses näitamine võistlusel.

Antslast pärit Kender satub kodumaale üsna harva. Praegugi sõidab ta varsti jälle tagasi Soome, Eestis käib nädala kaupa ja võibolla juuni lõpus jääb pikemaks ajaks. Siia võistlema tuleb ta kindlasti oktoobris.

Kogu aeg ratastel

Ratastel tuleb olla peaaegu kogu aeg, aga sellega on ta juba harjunud. Luunjas trennis hakkas ta käima 16-aastaselt, ikka Antslas elades. Iga päev istus pärast kooli bussi peale ja kui vedas, sai pärast isaga koju tagasi, kui ei, siis tuli jälle ühissõidukit kasutada.

Järgmisel aastal on Kullo Kenderil plaanis jälle Belgiasse treenima ja võistlema minna, seekord võibolla juba kolmeks kuuks.


Lummen Spring Tour 2014

• Igakevadine õues peetav rat­savõistlus Belgias Lum­menis.

• 9. aprillil alanud võistlus kestis kolm nädalat, mille jooksul jagati auhinnarahadeks välja miljon eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles