Kultuuritudengid asusid loomingulisele pealetungile

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kultuuriakadeemia 
rahvusliku käsitöö osakonna tekstiilitudengite looming on hõivanud Sandra Urvaku fotodel, mida on ühtekokku veerandsada, Tartu Uue Teatri kohviku seinad.
Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna tekstiilitudengite looming on hõivanud Sandra Urvaku fotodel, mida on ühtekokku veerandsada, Tartu Uue Teatri kohviku seinad. Foto: Kristjan Teedema

Viljandi kultuuritudengid pakkisid tantsukingad, pillid, parukad-kostüümid ning kogu muu kultuuritegudeks vajaliku instrumentaariumi, et alustada eile dessanti, mis ulatub ka Tartusse.

Kultuuridessant on teisisõnu Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia tudengite loodud kunstiteoste levitamine Eesti mitmes linnas.

Niiviisi saavad neist huvilised osa ka Pärnus, Tallinnas, Rakveres ja Narvas kuni 17. maini peaaegu 20 esinemispaigas – nii saalides kui õues. Projektijuht Helena Tamme andmeil sõidab sadakond dessandil osalejat selle aja jooksul nelja bussiga maha kuus tuhat kilomeetrit.

Kaasas on üksteist mono- ja kolm täispikka lavastust ning neli tantsulavastust, kaks kontserti, kuusteist töötuba, video- ja valgusinstallatsioon, käsitöönäitus ja muudki.

Näitus ja loeng

Tartusse jõudsid esimesena pärale käsitöönäitus ja loeng. Eile pidas aastal 2005 Viljandi kultuuriakadeemia huvijuhi erialal lõpetanud ja aastal 2012 Soomes magistrikraadi saanud Sergei Drõgin Tartu ülikooli psühholoogiainstituudis loengu «Igapäevane õpetamine ja õppimine enesejuhtimises».

Pildistatud käsitööde näitus «Kampsunid» on küll juba Tartu Uue Teatri kohvikus välja pandud, kuid avamine on täna kell 16.

Kudumid on valmistanud Viljandi akadeemia rahvusliku käsitöö osakonna tekstiilitudengid erialapraktika ajal. Pildistanud on kampsuneid kudujate endi seljas vabakutseline fotograaf Sandra Urvak, kes ka ise õpib rahvuslikku käsitööd.

Neidsamu värvirõõmsaid fotosid saab Sandra Urvaku sõnul peagi vaadata raamatust «Loo! Koo! Rõõmusta!», mille üllitab kirjastus Varrak.

Täna ja edaspidi

Täna tuleb kultuuridessant publiku ette ka Genialistide klubi saalis (kell 17 annab etenduse Tehniline Teater), kohvikus Feel Good Music (kell 19 teeb püstijalakomöödiat Märt Koik), Jazziklubis (kell 21 pärimusmuusika- ja džässikontsert), Uues õues (kell 21 valgusinstallatsioon) ja linnamuuseumi õues (kell 21.30 valgusšõu).

Tartu dessant käib ka selle nädala neljapäeval, reedel ja laupäeval ning jätkub järgmise nädala lõpus.

Projektijuht Helena Tamm soovitas soojalt kultuuriakadeemia teatrikunsti eriala kümnenda lennu näitleja- ja lavastajatudengite kontserti 9. mail kell 21 Jazziklubis. Juhendaja Kaire Vilgatsi käe all on nad ette valmistanud kava, milles on eestikeelseid popp-, džäss-, estraadi- ja rokklugusid läbi aegade.

Tulevaste näitlejate-lavastajate loomingut saab vaadata ka kultuuridessandi lõpus 16. ja 17. mai õhtul, kui Uues Teatris tuleb publiku ette Mati Undi tekstile Lennart Peebu lavastatud «Nero».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles