Arestimaja ebainimlikuks pidanud vang jäi valurahata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arestikamber.
Arestikamber. Foto: Liis Treimann

Tartu halduskohus jättis rahuldamata Tartu arestimajas viibinud mehe kaebuse, kes nõudis arestimaja ebainimlikes tingimustes saadud kannatuste eest valurahaks 2500 eurot.

Kahel korral kokku kolm nädalat arestimajas viibinud mees taotles kahju hüvitamist, kuna Tartu arestimajas puudusid koristusvahendid kambri korrashoiuks, kraanikauss oli räämas ja must ning kambrites ei viidud läbi desinfitseerimist.

Kaebuse kohaselt sai arestimaja WCd kasutada ajal, mil teine kinnipeetav magas, kuna kaebaja pidas alandavaks käia oma loomulikke vajadusi rahuldamas teise isiku silmade all. WC-l puudusid vaheseinad, mis oleks eraldanud WCd kambri eluruumist, seega puudus privaatsus.

Kaebaja märkis ka, et kui ta saabus arestimajast tagasi vanglasse, oli ta nakatunud sügelistesse ebahügieeniliste tingimuste tõttu, mistõttu kaebaja isoleeriti teistest mõneks päevaks.

Politsei- ja piirivalveamet oli omakorda seisukohal, et sügelised on nakkushaigus ja pole teada, et kaebaja oleks viibinud kambris koos teise isikuga, kellel oleks diagnoositud sügelisi.

Kohus jättis kaebuse rahuldamata ning mittevaralise kahju välja mõistmata, kuna ei tuvastanud ebainimlikke tingimusi ega inimväärikuse alandamist, mis oleks tekitanud tervisehäireid või piinu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles