Jaan Poska astus korraks seinalt maha

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Rahu maja küljest Vanemuise tänaval on ajutiselt eemaldatud Jaan Poska kuju.
Tartu Rahu maja küljest Vanemuise tänaval on ajutiselt eemaldatud Jaan Poska kuju. Foto: Sille Annk

Tartu rahu aastapäeval Vanemuise 35 hoone seinal avatud Jaan Poska skulptuur kadus ootamatult ära. Tegemist pole õnneks vargusega. Lihtsalt sein vajas pisut remonti.


Linnakunstnik Tiit Kaunissaare selgitas Postimehele, et mälestusmärgi paigaldamine käis külmal talveajal, mis aga ei soosinud ehitustöid. Seetõttu eemaldasid OÜ Ars Metallitööd esindajad täna mälestusmärgi. Tagasi omale kohale paigaldatakse see enne jaanipäeva.

«Seinakinnitused said puuritud lumetuisus. Krohvisegud ei toimi külmaga,» selgitas Kaunissaare. Kuna monumente rajatakse tema sõnul igaveseks, siis tuleb praegu vajalikud tööd korrektselt üle teha.

Vaegtööd ei puuduta skulptuuri valgustust, kinnitas linnakunstnik. See töötavat hästi.

Mälestusmärgi, mille skulptuurse osa autor on Mare Mikof ning mis paigaldati Karisma Arhitektid OÜ kavandi järgi, korrastamine Kaunissaari sõnul linnale lisakulu ei too, sest tegemist on varem planeeritud töödega.

Jaan Poska oli Eesti välisminister, kes andis 2. veebruaril 1920 Eesti poolelt allkirja Nõukogude Venemaaga sõlmitud rahulepingule. Leping sõlmiti Vanemuise 35 majas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles