Liivi luuleauhinna saaja selgus rehe all

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Sommer.
Lauri Sommer. Foto: Sille Annuk

Juhan Liivi 150. sünniaastapäeva tähistamisel täna Alatskivi lähedal Rupsi külas Liivi muuseumis selgus äsja Liivi luuleauhinna 36. laureaat. Selleks osutus kirjanik, kirjandusteadlane ja muusik Lauri Sommer (41). Auhinna tõi talle Loomingus 8/2013 ilmunud pealkirjata luuletus, mille esireaks on «Väikeste sammudega, hangeveertesse komistades».

Ajakiri Looming on Sommeri kirjatööde avaldamiskohana toonud talle varemgi kuhjaga au ja kuulsust. Loomingus 4-6/2004 ilmunud artikli «Uku Masingu käsikirja «Saadik Magellani pilvest» vaimne, ajalis-ruumiline ja elulooline taust» eest pälvis ta Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali preemia. Loomingus 2/2013 ilmunud artikkel «Lättemäe allikail» tõi talle aga sama ajakirja aastapreemia, kusjuures Loomingu aastapreemia sai ta samuti aastail 2001 ja 2007.

Sommerile on tema loometegevuse eest määratud ka Gustav Suitsu stipendium (2005), Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali aastapreemia (2010) ning Bernard Kangro kirjanduspreemia (2012).

Esimene Liivi luuleauhinna saaja oli aastal 1965 Debora Vaarandi, mullune laureaat oli Maarja Pärtna. Kahel korral on sama auhinna saanud Betti Alver, Jaan Kaplinski, Kalju Lepik, Ene Mihkelson, Triin Soomets ja Mari Vallisoo.

Muuseumi juhataja Mari Niitra sõnul on Liivi luuleauhind tavapäraselt üle antud 30. aprillil Juhan Liivi nimelises Alatskivi keskkoolis. Et aga sellele kuupäevale on nüüd pandud ka eesti keele riigieksami tegemine, oli tseremoonia Liivi muuseumi rehe all. Ja küllap nii see jääbki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles