Antoniuse gildi avajoodud lükkusid edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Antoniuse Gild lükkas valmiva gildimaja 8. juuliks kavandatud avajoodud nädala võrra edasi. Pidustused algavad 15. juulil kell neli pärastlõunal ja kestavad õhtul kümneni.

Tuleb hulk esinejaid, saab vaadata etendusi, tantsida ja töökodades ise käsitööd proovida.

Antoniuse Gildi arendusjuht Katrin Tamm ütles, et kuupäev on nüüd lõplikult otsustatud, see on kokku lepitud ka linnapea Urmas Kruuse ja kultuuriminister Laine Jänesega.

Tamme sõnul tegi gild ise otsuse, et ebasobilikule kuupäevale sattunud avapidustuste toimumise aeg tuleb ära muuta, ja pakkus välja uue kuupäeva.

Antoniuse gildimaja avajoodud olid algul kavandatud 8. juuliks, kuid ettevalmistuste tuhinas oli ununenud, et see on sealsamas Tartu vanglas 1941. aasta 8. ja 9. juulil punavõimude toime pandud massimõrva aastapäev. Kui Saksa väed Tartule lähenesid, tapeti Tartu vanglas 193 kinnipeetavat, kellest osa visati vangla õuel kaevu, ülejäänud maeti ühishaudadesse.

Probleem tuli ilmsiks Tartu volikogu kultuurikomisjoni koosolekul Antoniuse Gildi tegemistega tutvudes, kui linnavolinik Enn Tarto juhtis tähelepanu, et sellist tähtpäeva ei tohi unustada ega maha vaikida.

Tamm ütles, et avamise edasilükkamine on mõnes mõttes kergendus, sest ehitus on graafikust pisut maas. Tuli teha uued kokkulepped esinejatega ja mõnevõrra ka programmi muuta, kuid õnneks olid kutsed veel välja saatmata.

Sellest vahejuhtumist ajendatult andis Tarto volikogu viimasel istungil menetlusse eelnõu, mis näeb ette Tartu ajaloo jäädvustamise ja teadvustamise küsimuste arutamiseks ajutise komisjoni loomise.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles