Ringkonnakohus jättis neidusid vägistanud Aleksander Daki otsuse muutmata

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Dak (keskel) mõisteti neljandat korda süüdi vägistamistes. Tõendamist leidis, et ta vägistas sel korral 17- ja 19-aastase neiu.
Aleksandr Dak (keskel) mõisteti neljandat korda süüdi vägistamistes. Tõendamist leidis, et ta vägistas sel korral 17- ja 19-aastase neiu. Foto: Kristjan Teedema

Tänase otsusega jättis Tartu ringkonnakohus muutmata mullu maikuus tehtud otsuse Aleksandr Daki süüasjas. Kohtu ette tõi mehe taas tema sugukirg. Täpsemalt ühe täisealise ja ühe alaealise neiu vägistamine.

Daki süüasi on ringkonnakohtus juba teist korda. Mullu 14. mail mõistis Tartu maakohus Daki süüdi vägistamises ning mõistis talle karistuseks seitsme aasta pikkuse vangistuse. Mullu oktoobris jättis otsuse muutmata ka Tartu ringkonnakohus, kus Dak maakohtu otsust apelleeris. Riigikohus otsustas süüasja aga ringkonnakohtusse tagasi saata, kuna Dak soovis suulist kohtumenetlust. Riigikohus otsustas, et kui süüalune soovib suulist menetlust, ei tohi piirduda kirjaliku asjaajamisega.

Ringkonnakohus leidis ka täna, et maakohtu otsustus Daki süüditunnistamises vägistamises on seaduslik ja põhjendatud ning apellatsioon jääb tagajärjetuks. Maakohtu otsuse vaidlustas Daki kaitsja vandeadvokaat Roman Levin, kes taotles oma kaitsealuse täielikku õigeksmõistmist, kuna süüdistus ei olnud tema hinnangul tõendatud.

Parandamatuks seksuaalkurjategijaks peetav mees mõisteti vägistamises süüdi juba neljandat korda. 61-aastasena on ta seni vangis istunud kokku enam kui 27 aastat. Esimest korda mõistis kohus Daki vägistamises süüdi juba 1980. aastal. Vanglast vabanenuna alustas ta aga taas uute kuritegude planeerimist.

Pärast viimast vangistusest vabanemist 2012. aastal üüris ta omale Tartus korteri ning riputas kohe internetiportaalidesse töökuulutuse, kus pakkus noortele neidudele tasuvat tööd assistendina. Nii õnnestuski tal peagi leida uusi ohvreid. Sama aasta kevadel ja suvel vägistas ta sel ajal 17- ja 19-aastase neiu. Uurimisandmeil oli ohvreid veelgi, kuid nemad keeldusid kohtuprotsessis osalemast.

Moskva ülikooli kõrgharidusega mees on uurijate hinnangul silmapaistvalt tark ja heade maneeridega. Tütarlapsed ei osanud midagi kahtlustada selle hetkeni, kui Dak neid ära kasutama hakkas. Pärast perverssuste toimepanemist lubas ta oma ohvritel lahkuda.

Alates 12. novembrist 2012 viibib süüdistatav Tartu vangla eeluurimisosakonnas vahi all.

Kohtumenetluse pooled saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles