Festival jättis linna värvilised jäljed

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavakunstifestivalil valmis Tartus suuri maalinguid (pildil MTO seinamaaling Soola tänava ääres).
Tänavakunstifestivalil valmis Tartus suuri maalinguid (pildil MTO seinamaaling Soola tänava ääres). Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Emajõelinna lisandus nädalavahetusel kaks hiigelsuurt tänavakunstiteost, mille autorid on lõunapoolsest Euroopast. Kuid ka nende kohalikud ametiõed ja -vennad ei hoidnud värve vaka all.

Soola tänava ääres asuvat väikest maja jääb kaunistama Berliini-põhise prantslasest tänavakunstniku MTO maaling.

Sellel on kujutatud maja külge köitega seotud naist, kelle selja taga võib aimata tiibu. Nii et see naine on justkui selle maja kaitsja. Käed on asetatud mitmetähenduslikult, leida võib kristliku, budistliku ja popkultuuri märke.

Tähelepanelik mööduja tunneb maalingul kujutatud naises ära samas majas tegutseva kaupluse Orient omaniku Reet Urbaniku. «See on vahva, et niisugune asi on jõudnud Eestisse ja Tartusse,» ütles ta. «MTO on suur kunstnik, tema maaling avardab meie kultuuripilku.»

Õnne tänavast Võru tänavasse kulgejale hakkab silma autotöökoja reklaami alla müürile maalitud pilt naisest, kellel on poole näo ees rätik ja kes on välja tulnud matrjoškast. Autorid on riialased Thobek ja Rudens.

Mõlemad suured teosed on valminud pühapäeval lõppenud viienda tänavakunstifestivali Stencibility tellimusel.

Seesama festival on juba varem kasutanud Kastani ja Võru tänava nurgal olevaid vertikaalseid pindu. Aastal 2011 tekkisid sinna kaabudega mehed tallinlaste rühmituselt Multistab ja mullu neljasilmne suitsukala suitsetaja või suitsutaja, autoriks Pariisist pärit Kashink.

Tänavuse Stencibility ja ühtlasi Supilinna päevade aegu tegutses tänavakunstnik Kairo. Ta oli pannud üheks päevaks Kloostri tänavale kuuri seinale möödujaile vaatamiseks välja oma maalide näituse.

Kuid see ei olnud veel kõik. Ta maalis Kloostri ja Kroonuaia tänava nurgamaja kahele uksele ja ühele katetega suletud aknale naivistliku triptühhoni «Hüva õied».

Kairo puhul ei ole seegi veel kõik. Nimelt käis ta koos MinaJaLydiaga Võrus lõbusamaks tegemas linnasauna seina.

Sinna sai tehtud seesama vuntsilise noore mehe portree, mille proovivariant valmis plekkgaraažile Marja tänavas Supilinnas. Võrus lisandus portree kõrvale mitu värvirõõmsat dušši.

MinaJaLydia koos Kairoga maalis Võrus festivali Stencibility raames. Kuid sealne maaling ei ole veel päris valmis. Festivali peakorraldaja Sirla sõnul tuleb teine etapp käsile võtta lähemate nädalate jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles