Palamuse rahvas andis Jan Uuspõllule üle kopsaka huumoripreemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palamusel anti Jan Uuspõllule üle Oskar Lutsu huumoripreemia.
Palamusel anti Jan Uuspõllule üle Oskar Lutsu huumoripreemia. Foto: Erakogu

Täna kuulutati Palamuse rahvamajas saalitäie publiku kaasaelamisel XXVI Oskar Lutsu huumoripreemia stipendiumi laureaadiks Tallinna Draamateatri näitleja Jan Uuspõld. Tänavune huumoripreemia oli rahalises mõttes läbi aegade kõige suurem.

Jan Uuspõld tunnistas oma sissejuhatavas sõnavõtus täiesti tõsimeelselt, et tegelikult tal polegi huumorimeelt. Rahvas reageeris ütlusele esimese naerupuhanguga. Uuspõld nimetas end hoopis interpreediks, kes esitab teiste autorite tekste ja tajub nende  mõjumist naljakana publiku reageerimisest.

Palamusel pöördus Uuspõld koosolijate poole teramveelselt humoristlike monoloogidega, mis pärinevad Rein Paku kirjutatud monoetendusest «Miks Mina». Avalikku vestlust laureaadiga juhtis Palamuse rahvamaja juhataja Ivar Vinkmann. Jutuajamisest selgus, et Jan Uuspõld, kes tunneb end igati hästi monoetendustes, peab üheks paremakss lavapartneriks teatri garderoobikaaslast Mait Malmsteini, kellelt on alati palju õppida. Et tegu on Oskar Lutsu huumoripreemiaga, ei pääsenud Uuspõld ka kõikidele laureaatidele esitatud küsimusest alkoholi pruukimise kohta. Näitleja vastas, et kraadiga jookidega on ta teinud lõplikult lõpparve.

Naljaauhinna üleandmise tava kohaselt ja Oskar Lutsu «Kevade» tegelaskuju Joosep Tootsi silmas pidades lõid Jõgeva maavavem Viktor Svjatõšev ja Palamuse kihelkonnakoolimuusuemi muuseumipedagoog Ail Kalavus Jan Uuspõldi huumoripreemia laureaadiks ahjuroobiga. Tunnustatu andis preemia laureaadi vandetõotuse. «Roop on mõeldud huumori ja tõsielu segamiseks õigeks vahekorras,» lausus maavanem Viktor Svjatõšev kui roobi näitlejale kinkis.

Mittetulundusühingu Sokuturi esindaja Valdi Reinas andis Jan Uuspõldile üle preemiaümbriku, millesse oli annetustena kogutud 3965 eurot ja 55 senti. Tegemist on suurima summaga, mida seni Lutsu preemiana stipendiumiks antud.

«Ega raha muidu ei tuleks, kui laureaat mõõtu välja ei annaks,» arvas Palamuse vallavanem Urmas Astel lisades, et vaatab meelsasti Jan Uuspõllu etteasteid nii lavalt kui ka telerist. Lustu preemiat annabki välja MTÜ Sokuturi koos Palamuse vallavalitsusega. Kandidaate on võimalik esitada igaühel.

Lõpetuseks ütles Uuspõld, et Palamuse on eriline paik ja sellise aura on kujundanud Oskar Luts ja tema kirjutatud «Kevade». Uuspõllule tehti ka ettepanek tulla sügisel juhtima suurt Paunvere väljanäitust ja laata.

«Sellist meest nagu Uuspõld on Eesti rahvale vaja,» arvas praegu pensionipõlve pidav Jaan Koll, kes algatas toonase «Kevade» kolhoosi esimehena koos ajakirjaga Pikker Lutsu huumoripreemia väljaandmise 1987. aastal. Esimesena anti preemia Priit Aimlale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles