Kunstikoguja tõi rahva ette väärt tööd

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Eestis ja tervel Liivimaal tegutsev kunstikoguja Jaak Metsalu – seisab Elmar Kelli maali «Rändajad» ees – on toonud Gildi galeriisse teisigi silmapaistvaid töid, mille soetamist tasub kunstihuvilisel kaaluda.
Lõuna-Eestis ja tervel Liivimaal tegutsev kunstikoguja Jaak Metsalu – seisab Elmar Kelli maali «Rändajad» ees – on toonud Gildi galeriisse teisigi silmapaistvaid töid, mille soetamist tasub kunstihuvilisel kaaluda. Foto: Kristjan Teedema

Gildi tänava galerii kõige avaramale seinale paigutas kunstikoguja ja -ärimees Jaak Metsalu sel nädalal 13 teost. Väljapaneku pealkirjastas ta sõnapaariga Pallas ja järelpallaslased.

Põlvamaal Kanepi vallas talu omav Jaak Metsalu on teoloog, täpsemalt õigeusu preester, kelle kunsti- ja antiigiarmastus on välja kasvanud ikoonide kogumisest.

Ta enda kollektsioonis on koos graafikatöödega tuhatkond teost.

Sel nädalal Gildi galeriisse toodud maalid ja joonistused ongi pärit peamiselt tema isiklikust kogust ning need on üles seatud nii vaatamiseks kui müügiks.

«Müün, et asendada üht kunstiteost teisega,» rääkis ta.

Gildi galerii tarvis on Jaak Metsalu valiku teinud põhimõttel, et pakutavate tööde hind oleks taskukohane, kuna eliitpallaslased on väga kallid autorid.

Kõige väärtuslikumaks peab ta ise Eduard Olet, kes on oksjonitel haruldane ning kelle õlimaalid on väga kallid. Gildi galeriis on praegu näha üks tema aktijoonistus.

Alfred Kongolt on aga näha mitu tööd.

«Kongo on suurepärane autor, kelle loomingut inimesed ei oska igakord hinnata, see nõuab peent kunstimaitset,» kommenteeris Metsalu.

Galeriisse tõi ta maalid «Kanepi», «Vapramäe» ja «Pihlakamarjad».

Viktor Leškinilt on kaks värvikirevat taiest: üks neist on Põlvamaa maastik ja teine Krimmi panoraam, maalitud Salme küla lähedal.

Kõneväärt on ka rahvusliku omapära ja huumoriga Konstantin Mihailovi «Põder mänguväljakul».

Põhjalikumalt kommenteeris Jaak Metsalu aga Elmar Kelli ja tema tööd «Rändajad», mis on paigutatud seinal kesksele kohale.

«Oma elu ajal ei jõudnud Elmar Kell kahjuks kuulsust koguda. Ta maalis ja maalis. Pärast surma panid pärijad ta tööd müüki ja alles nüüd on hakanud need hinda minema,» jutustas Metsalu.

«Nende hulgas on väga häid töid, kus on tunda tipp-pallaslaste mõju, näiteks selsamal «Rändajalgi».»

Meeldetuletamist väärib Metsalu sõnul seegi, et Elmar Kell on töötanud aastaid Eesti Televisiooni peakunstnikuna.

Galerii juhataja Rosalie Pedassaar lisas, et see seinatäis  pilte pakub huvi eelkõige teadlikumale vaatajale. Oksjonitel tõuseb niisuguste tööde hind palju kõrgemale, kui see on praegu galeriis.
«Kunsti tasub alati osta, see on hea investeering,» märkis Pedassaar veel.

Kunstiärimees Jaak Metsalu tegutseb mittetulundusühinguga Liivimaa Antiik ning äriühinguga Jacob Antiguitas, kogudes kunsti, antiikesemeid ja vanu fotosid ning korraldades näitusi, koolitusi ja kunstioksjoneid.

Parasjagu ehitab Metsalu oma isikliku kunstikogu silmas pidades oma kodutallu näitusehoonet, üht avalikku väljapanekukohta, mida võiksid kõik külastada.

«Üks asi on kunstinäitusele minna mõnda linnagaleriisse, teine asi sõita selleks maale, Otepää kõrgustikule kuplite vahele ja nautida kunsti seal» ütles ta.

Jaak Metsalu on aidanud ka Pühajärve spaa ja puhkekeskuse seintele pilte valida. Alles eile avas ta sealgi uue näituse.


Näitusmüük

• Pallas ja järelpallaslased

• Gildi galeriis 24. maini.

• Alfred Kongo, Eduard Ole, Elmar Kelli, Silvia Jõgeveri, Viktor Leškini, Konstatntin Mihailovi, Nikolai Guli, Voldemar Peili ja Valdur Ohakase teosed.

• Tööd on pärit erakogudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles