Tantsuneiud kiikusid kilgates

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaani kirikus kiigub Age Roosi, kellele nurgas annab hoogu Isabel Jezierska.
Jaani kirikus kiigub Age Roosi, kellele nurgas annab hoogu Isabel Jezierska. Foto: Margus Ansu

Kui reedel oli Jaani kirikus orelimuusika veerandtund lõppenud, hakkas tornis üsna kellade lähedal liikuma kiik. Kiigel võtsid järgemööda koha sisse tantsukooli Just staažikamad tantsijad. Mõnigi neist kilkas kiikumisele kaasa.

Kaheksandat aastat Justis tantsukunsti saladusi omandav Age Roosi tuli pikkade köitega kiigelt maha ja tunnistas, et tegelikult ei olnudki nii hull, nagu ta oli enne kiikumist kartnud. «Mul oli hea hooandja,» lisas ta.

Hoogu lükkas talle Isabel Jezierska, kellel läheb tantsides parajasti kümnes aasta. Nii need kaks kui ka ülejäänud kuus neidu olid kostüümides, mis peavad silmas renessansi- või barokiajastu moejooni.

Tantsuneiude kiikumist ja muud liikumist võttis videosse koreograaf, tantsija ja videokunstnik Einar Lints. Videojäädvustusi läheb tarvis lavastuse «Kaleidoskoop. Tasand» ettevalmistusteks, mõndagi neist saab vaadata näiteks ühisrahastussaidis Hooandja.

Etendused on küll alles 13., 14. ja 15. juulil Klaaspärlimängu muusikafestivali raames, kuid tööd selle lavastusega on vabakutseline tantsukunstnik Madli Teller, koreograaf Helena Krinal ja helilooja Liisa Hirsch teinud juba aasta.

Kolmest autorist oli reedel ja ka neljapäeval koos tantsutrupiga Jaani kiriku tornis vaid Teller, sest Krinal elab ja töötab Palestiinas, Hirsch aga õpib ja tegutseb Haagis. Tänapäevaste võimaluste juures saab ka niisuguste geograafiliste kauguste korral tulemuslikult koostööd teha.

Liikumislavastus on kavandatud mitmele korrusele.

«Alguses tuleb publik torni trepist üles ja tüdrukud tervitavad siin-seal,» ütles Teller. «Publiku esimene asukoht on rõdul ja etendus käib selle all ruumi põrandal, nii et publik vaatab tantsijatele lagipähe. Tantsijad moodustavad oma kostüümide ja liikumisega mustreid ja on nõnda ühtekokku inimkaleidoskoop.»

Klaaspärlimängu kavas ei ole Madli Telleri andmetel seni tantsulavastusi etendatud.

Lavastuse autorid

• Lavastuse «Kaleidoskoop. Tasand» helilooja Liisa Hirsch on ka interpreet ja vabaimprovisaator, kes praegu õpib Haagi kuninglikus konservatooriumis kompositsiooni.

• Lavastuse koreograaf Helena Krinal on lavastaja, tantsuõpetaja ja tantsija, kes elab ja töötab Palestiinas.

• Lavastuse koreograaf Madli Teller (pildil) on tantsukunstnik, kes õpetab mitmes Eesti linnas tantsu ja tegutseb koreograafina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles