Kirik annetas pühamehe esemed Eesti Rahva Muuseumile

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Prozes

Metropoliit Stefanus (vasakul) annetas eile Tallinnas püha Platoni nimelises kirikukeskuses Eesti Rahva Muuseumile esemed, mis kuulusid esimesele Eesti apostlik-õigeusu piiskopile Platonile. Need võttis tänulikult vastu ERMi direktor Tõnis Lukas (paremal).

Õnnelikel asjaoludel säilinud esemed on kirikurüü sakkos (pildil metropoliidi käes) ja kaelaraha pa­naagia (direktori käes), mis oli piiskopil kaelas tema hukkamise hetkel.

Eesti Töörahva Kommuuni sõjaväelased mõrvasid piiskop Platoni, kodanikunimega Paul Kulbusch, ja tema saatusekaaslased Tartus krediidikassa hoone keldris 14. jaanuaril 1919. Ta on esimene kristlikuks pühakuks kuulutatud eestlane.

Metropoliidi assistendi Marje Kuusmiku andmetel hoiti eile ERMile üle antud sakkost alal Soomes ja pa­naagiat Rootsis ning tagastati nüüdsel iseseisvusajal Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikule.

Pühamehe kaelaraha ja kirikurüü on ette nähtud välja panna ERMi uuele püsinäitusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles