Kultuurikvartali tehnika tuleb tasa ja targu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: SCANPIX

Hilissügisel kaasava eelarve hääletusel kõige enam toetust leidnud idee, mille rakendamisel saab Tartu kesklinna kultuurikvartal oma tegevusse uue hoo, ei ole veel edenenud käega katsutavaks tulemuseks.

Kogu raha, 140 000 eurot, seisab linnavalitsuse rahandusosakonna andmeil eelarvereal seni kulutamata.

Laia ja Magasini tänava ristmiku isetekkelisse kultuurikvartalisse kuuluvad Genialistide klubi, Tartu Uus Teater samas majas tegutseva Tartu Elektriteatriga, Uus õu ja Müürileht. Sealsamas üle tee asub Tartu ülikooli botaanikaaed.

Mulluse ideekirjelduse järgi on mõeldud saadava investeeringu eest soetada sellesse kvartalisse nüüdisaegset heli-, valgus- ja videotehnikat nii, et kultuurisündmusi saaks korraldada mitmes saalis ja samuti lageda taeva all. Ka näiteks botaanikaaias.

«Investeering annab sündivatele kultuurialgatustele ning Tartu linnas toimuvatele kultuurisündmustele hoogu juurde, sest praegu läheb suurem osa festivalide korralduskuludest tehnika ja tehniliste lahenduste rentimiseks,» on kirjas ideekirjelduses.

Plaanis viis punkti

Algses plaanis on viis punkti selle kohta, millesse investeerida kaasava eelarve projektist sugenevat 140 000 eurot.

Kõigepealt helitehnika kahte saali (Lai 37 ja Magasini 5) ning Uude õue välikomplekt. Teiseks suure valgusvõimsusega kinoprojektor ja kolmandaks kinoekraan õues kasutamiseks.

Valgustehnikat vajavad nimetatud kaks saali ja Uus õu. Ideekirjelduses on märgitud, et nõnda nagu helitehnika, on ka valgustehnikakomplektid sõltuvalt kasutusalast ja kasutuskohast erinevad ning ühtlasi saab neid suursündmustel kasutada üheskoos.

Ja lõpuks – teisaldatav tantsupõrand, mida saavad kasutada Tartus esinevad tantsuteatrid eri saalides.

Kui kaugele on jõudnud järg kõige selle muretsemisel? Linnavalitsuse kultuuriosakonna juhataja Marianne Mennin­gu sõnul on pall praeguseni idee esitajate väravas.

«Nad ei ole meile esitanud lõplikku nimistut sellest, mida nad täpselt tahavad,» ütles ta. «Kui saame nimistu, paneme hanke tingimused kokku, kuulutame välja riigihanke, nii nagu seadus ütleb, ja viime hanke läbi.»

Kindlaid kuupäevi on praegu ainul üks – 31. detsember. Just siis lõpeb eelarveaasta.

«Selleks ajaks peavad olema rahad ühel pool,» lisas Men­ning. «Nimistu valmimise lõppdaatumit ei ole nad meile teatanud, sest ühe asja puhul oli neil raha taotletud ka Eesti Kultuurkapitalist. Selle taga vist ongi nende nimistu lõplik valmimine.»

Nimistu koostamisel

Seni on võiduka idee esitajaid avalikkuse ees esindanud Genialistide klubi programmijuht Ahto Külvet. Et ta on aga juba kuu aega olnud kipsis jalaga kodune ja seetõttu tööasjadest eemal, rääkis plaanidest ja tegevusest selles vallas Tartu Elektriteatri visionäär Andres Kauts.

«Täpse nimistu koostamine nõuab pikemat analüüsi,» ütles Kauts. «Me peame täpselt teadma, mida on õige osta. 140 000 euro kulutamine ei peakski olema lihtsalt niisama visata. Me oleme ise analüüsinud, mida on vaja ja mida on võimalik osta nii, et klapib omavahel kogu kvartalile. Meil on käinud nõu andmas ka mitmeid spetsialiste.»

Kaasava eelarvega seoses on plaanis osta Tartu Uude Teatrisse lavavalgustust, Tartu Elektriteatrisse digiprojektor ning Genklubisse, Uude õue ja Tartu Uude Teatrisse helitehnikat.

«Digitaalne kinoprojektor on kaasavast eelarvest osaliselt finantseeritav, osa raha taotlesime Eesti Kultuurkapitalist,» ütles Kauts. «Kuidas täpselt edasi minna, selgub pärast seda, kui kultuurkapital on oma otsuse teatavaks teinud. Helitehnika ja valgustehnika osas on minu teada juba päris selge arusaamine, mida me tahame.»

Algses plaanis olnud tantsupõrand on muudest finantseeringutest juba ostetud.

«Teatril oli seda väga kiiresti vaja,» lisas ta. «Ekraan ehitatakse suveks Uude õue ja selleks tuleb raha samuti mujalt.»

Hääletus ideede konkursil

Kaasava eelarve konkursi võitnud kultuurikvartali esitlustehnikasse investeerimise idee poolt hääletas 773 tartlast.

Teiseks jäi lasteaedade mänguväljakute ühishanke korraldamise idee. Ühtekokku 74 idee poolt andis oma hääle 2645 tartlast.


140 000 eurot

Kaasava eelarve raha eest on plaanis osta:

• Tartu Uude Teatrisse lavavalgustust,

• Tartu Elektriteatrisse digiprojektor,

• Genklubisse, Uude õue ja Tartu Uude Teatrisse helitehnikat.

• Ühtekokku on selleks Tartu linna eelarvest ette nähtud 140 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles