Nutikas ladu säästab energiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedvalgusti Kroonpressi laos.
Leedvalgusti Kroonpressi laos. Foto: Kristjan Teedema

Kroonpressi uus 1200-ruutmeetrine energiasäästlik paberiladu sai konkursil «Nutikas energialahendus 2013» ühe kolmest välja antud preemiast.

Laohoones aitab energiat säästa topeltustega laadimiskoda, kuhu kaubaauto mahub sisse täies pikkuses. Tänu sellele ei pääse külm õhk vahetult lattu ning soe õhk ei paisku laost otse õue. Laoruumi lakke on seatud säästlikud leedvalgustid, mis süttivad automaatselt, kui laos on liikumist.

Trükikoja katusele langev vihmavesi ja lumesulavesi kogutakse kahte 25-kuupmeetrisse mahutisse ning kasutatakse trükkimisel paberi niisutamiseks. Eelmisel aastal sai Kroonpress sajuveena 15 protsenti tootmises tarvilikust veest.

Laohoonet pole tarvis eraldi kütta, sest sinna suunatakse trükikoja kompressorjaama jääksoojus. Kompressorid toodavad suruõhku pneumaatiliste trükiseadmete tarvis.

Laohoone koos parklaga läks maksma 1,2 miljonit eurot. Andres Kulli sõnul polnud Kroonpressil ladu kavandades laual teist, energiakulukamat varianti ja seepärast pole võimalik võrrelda, kui palju tegi säästlik lahendus ehituse kallimaks.

«Seda oli huvitav teha, aga kokkuvõttes on see kindlasti ka majanduslikult mõistlik,» märkis Kull.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles