Kaugloetavad arvestid lülituvad järjest sisse

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrimontöör Tauno Laurson paigaldas kolmapäeval kaugloetavat elektriarvestit Kuperjanovi 2 maja korterisse.
Elektrimontöör Tauno Laurson paigaldas kolmapäeval kaugloetavat elektriarvestit Kuperjanovi 2 maja korterisse. Foto: Margus Ansu

Aastaks 2017 vahetatakse kõigi Eesti majapidamiste senised elektriarvestid välja kaugloetavate vastu. Nelja aastaga vahetatakse ligi­kaudu 620 000 arvestit, neist 78 000 Tartumaal.

Elektrilevi OÜ kommunikatsioonispetsialisti Kaarel Kutti sõnul on Tartumaal nüüdseks paigaldatud rohkem kui 20 000 kaugloetavat arvestit, millest on kauglugemisele üle viidud ligi 4300. «Arvestite vahetamise hoogtööd praegu Tartumaal ei tehta. Töid viiakse ellu vastavalt varem lepitud graafikule hanke võitnud Ericssoniga,» ütles Kutti.

Esimeses etapis vahetatakse kaugloetavaid arvesteid taatlustähtaegade järgi. Hiljem alustatakse kõigi arvestite vahetamist. See on ka peamine põhjus, miks käib arvesti paigaldamine ja kauglugemisele üleviimine eri aegadel.

Kutti kinnitusel üksikuid arvesteid kauglugemissüsteemi viia ei saa ning see käib tervete piirkondade ja alajaamade kaupa.

«Vahetame arvesteid seal, kus taatlustähtaeg saabub, kuid see, millal arvesti hakkab automaatselt näite saatma, sõltub sellest, millal konkreetne piirkond saab tervikuna uute arvestitega varustatud ja kauglugemise infosüsteemidega ühendatud,» selgitas Kutti.

Teavitatakse eraldi

Võib juhtuda, et näiteks taatlustähtaja saabumise tõttu tehtud arvestivahetusest kulub mitu aastat, enne kui konkreetne piirkond kauglugemisele üle viiakse. «Iga klienti teavitame eraldi, millal ta meile enam näitu teatama ei pea. Arvesti vahetus automaatselt näiduvabadust ei tähenda,» rõhutas Kutti.

Elektrilevile teeb taatlustähtaegadega arvestamine projekti keerukamaks, kuid kokkuvõttes hoiab see kokku klientide raha. Nii ei pea firma praegu taatlustähtaja saabudes paigaldama kliendile uut tavaarvestit, mis juba mõne aasta pärast tuleks välja vahetada kaugloetava vastu. Kõik kaugloetavad arvestid viiakse üle kauglugemisele 2016. aasta teises pooles.

Elektriarvesti vahetamisest antakse kliendile ette teada vähemalt nädal varem. Saadetakse kas e-kiri, tavakiri või helistatakse. Kortermajades lepitakse elanike teavitus kokku korteriühistuga. Kui pakutud aeg ei sobi, lepitakse kokku uus aeg, millal on võimalik elektriarvestile ligi pääseda, kuid selleks tuleb kindlasti esimesele pöördumisele vastata kontaktikeskusse.

Kolm näitu

Arvestivahetus kestab 10–30 minutit ja sellega kaasneb lühiajaline voolukatkestus. Oluline on tähele panna, et arvesti vahetamise käigus vanu arvesteid ei tõsteta kuhugi mujale ega muudeta muul moel nende asukohta. Elektrik jätab vahetuse kohta kliendile trükitud teate, mille teisel poolel on ka juhend, kuidas arvestilt näitu lugeda.

Elektrilevi kauglugemise programmi juhi Mait Rahi sõnul on töö läinud sujuvalt. Mõningaid küsimusi on tekitanud siiski näitude teatamine.

«Kui inimesel oli varem ühetariifne arvesti, siis ta teataski ainult ühte näitu. Uutel arvestitel näidatakse aga nii päeva-, öö- kui üldkogust ning mõnikord on tekkinud raskusi arusaamisega, millist kolmest arvust tuleb teatada. Vastus on lihtne: kui teatasite varem ühte näitu, siis teatage uuelt arvestilt kolmest vahelduvast näidust kõige suuremat näitu ehk elektri üldkogust,» selgitas Rahi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles