Svingijad tervitavad kevadet tantsuga

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevad-Swingi nime all on Swingiring võistlust korraldanud kolm aastat ja alati on osalenud nii lapsi kui täiskasvanuid.
Kevad-Swingi nime all on Swingiring võistlust korraldanud kolm aastat ja alati on osalenud nii lapsi kui täiskasvanuid. Foto: Urmo Keskel

Maailmakuulus sving kinnitab Eestis visalt kanda, kuid varba juba sisse pistnutest saavad sageli entusiastid, kes peale niisama tantsimise tahavad ka teiste omasugustega võistelda.

Homme on Härma gümnaasiumi aulas kolmas Kevad-Swing, millest võtab osa sadakond inimest, nii lapsi kui täiskasvanuid. Kategooriaid on pikk rida ja aktiivseimad võistlevad koguni kuues neist.

Sirli Kriis-Kalm üritust korraldavast tantsuklubist Swingiring rääkis, et oma lõbuks tantsitavas svingis ei vaata keegi, milliseid liigutusi ja samme sa teed, kuid võistlusel hoiavad kohtunikud silma peal, et stiil ikka õige oleks. «Kohtunikud vaatavad ka, et tehniliselt kõik korras oleks ja milline šõu sinna juurde käib,» rääkis Kriis-Kalm.

Tänavu hindavad esinejaid kohtunikud Rootsist, Lätist ja Eestist.

Tartus on Kevad-Swing ainus omataoline võistlus, Tallinnas on neid sagedamini. Siinse ürituse eripära on ka see, et näha saab väga palju stiile peale tuntuima, lindy-hop’i, näiteks balboa, tšarlston, collegiate shag.

Võistlejaid palju

Kuigi sündmus on väike, tulevad võistlema ka välismaalased. Kriis-Kalm ütles, et sel aastal on märkimisväärse esindusega võistlusele tulemas lätlased, neid on kakskümmend ehk viiendik kõigist võistlejaist. «Lätlased on viimastel aastatel olnud väga väikeste esindustega, ju siis on nüüd neil ka hakanud svingtantsud levima,» arvas ta.

Lisaks on osalejaid Ukrainast. Eestist tuleb tantsijaid Tallinnast Värskani.

Tartus psühholoogiametit pidav Mart Juursoo sattus svingitundi umbes viis aastat tagasi. Toona teda kaasa kutsunud sõber on nüüdseks selle tantsu hüljanud, kuid Juursoo harjutab ja võistleb ikka aktiivselt.

Esimesele võistlusele läks ta kohe varsti pärast alustamist ja kuna sealt tuli hea tulemus – viimaseks ei jäädud ja ühes kategoorias õnnestus koguni jõuda finaali –, ei kadunud võistlustuhin kuhugi. Seni on ta osalenud kõigil Kevad-Swingidel ja ka laupäevane üritus ei jää vahele.

Juursoo rääkis, et sving on selles mõttes hea tants, et seda saab väga hästi tantsida iga partneriga.

Tavaliselt on sammukombinatsioonid improviseeritud ning juht – üldjuhul mees – on see, kes peab täpselt teadma, mis järgmiseks tuleb. Naine peab olema parasjagu osav, et aru saada, kuhu ja miks teda juhitakse.

Seda ära kasutades ei lubatagi paljudel võistlustel oma partneriga tantsida, vaid loositakse hoopis uued paarid.

Kõik saavad tantsida

Kuna üle maailma on välja kujunenud traditsioon, et võistlustel peavad kõik tantsida saama, tuleb samal õhtul Volgas ürituse järelpidu elava muusikaga ja kõik soovijad saavad päeval nähtut ise järele proovida.

Seda võimalust tasub huvilistel kasutada, sest svingiõhtuid, kus lisaks kuulamisele ka tantsida saab, on Tartus üsna harva.


Kevad-Swing

• Laupäeval, 5. aprillil kell 13 Miina Härma gümnaasiumi aulas, pilet 8 eurot.

• Võistluskategooriad: lapsed, noored, täiskasvanud, kolm tantsu, šõu, rühmad, professionaal + amatöör, Jill & Jack, soolosving.

• Osalejaid on sadakond, peale Eesti ka Lätist ja Ukrainast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles