Reigi armudraama tuleb uuele ringile

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockholmist äsja saabunud diakon Jonas Kempet (Mati Turi, vasakult) võtavad oma kodus joovastava tervitusjoogiga vastu Reigi kirikuõpetaja Paavali Lempelius (Jassi Zahharov) ja tema naine Catharina (Karmen Puis).
Stockholmist äsja saabunud diakon Jonas Kempet (Mati Turi, vasakult) võtavad oma kodus joovastava tervitusjoogiga vastu Reigi kirikuõpetaja Paavali Lempelius (Jassi Zahharov) ja tema naine Catharina (Karmen Puis). Foto: Margus Ansu

«Selle «Reigi õpetajaga» pole mul õnne,» kirjutas helilooja Eduard Tubin Rootsist saadetud kirjas Arne Mikule märtsis 1981.  Jutt oli lavastusest Vanemuises. Nüüd tuleb see samas teatris uuesti publiku ette.

Vardo Rumesseni koostatud ja kommenteeritud raamatust «Eduard Tubin. Kirjad» (2006) ilmneb, et esimene ebaõnnestumine tabas Estonia teatrile kirjutatud Reigi armudraamat aastal 1972. Võimud ei lubanud pagulaseestlase teost mängukavva võtta.

«Lõpuks lubati Kaarel Irdil kui Vanemuise teatri peanäitejuhil ja EKP Keskkomitee liikmel ooper lavastada,» kommenteerib Rumessen. Maailmaesietendus oli Vanemuises 10. juunil 1979.

Estonias ja Vanemuises

Vanemuises praegu valmiva lavastuse muusikajuht Paul Mägi ei ole 35 aastat tagasi kõlanud «Reigi õpetajat» näinud, küll tõi ta aga selle publiku ette veerand sajandit tagasi Estonias.

«Kuuldavasti ei läinud esimene lavastus Vanemuises sugugi edukalt ja et olid ka poliitilised probleemid tol ajal, jäi ooper mõneks ajaks seisma,» ütles Mägi. «Alles 1988. aastal tuli «Reigi õpetaja» Tallinna-esiettekandele, kusjuures mul oli au juhatada. Nüüd on see taas Vanemuises – loodame, et seekord edukalt.»

Estonias lavastas Arne Mikk, Vanemuises on lavastajaks Roman Baskin.

gune lavastus siin Tartus on võrreldes Estonia omaga vägagi paljus muudetud ja antud teistsugust rakurssi, kuid suhtumine teosesse on küllaltki delikaatne,» ütles Mägi. «On ka väikest muusika ümberpaigutust ja koori on kasutatud palju rohkem, rõhuasetused on selgemad ja jõulisemad.»

Loo tegevus toimub aastal 1642 Hiiumaal Reigi külas ja Tallinnas. Peategelasteks on Reigi kirikuõpetaja Paavali Lem­pe­lius ja tema noor naine Catha­rina, kes armub Stockholmist saabunud diakon Jonas Kem­pesse.

«Abielupaari vahele tuleb teine mees, kes osutub igas mõttes sobivamaks. Nii see elus käib, eriline hiina mõistatus see ei ole,» ütles Roman Baskin. «Meid on huvitanud rohkem see, kuidas toimib üks kirikuõpetaja, kes on rääkinud hommikust õhtuni sellest, et peab andeks andma ja ligimest armastama, kui tal niisugune asi endal elus ette tuleb.»

Eduard Tubina päev

Ooper esietendub 4. aprillil, mis on ühtlasi Eduard Tubina (1905–1982) päev Tartus.

Kõigepealt tuleb minna El­leri kooli, kus kell 12 algab konverents, mille kõnelejate hulgas on Vardo Rumessen ja helilooja poeg Eino Tubin. Kontserdil kõlab Tubina kammermuusikat. Järgneb Tubina «Kogutud teoste» äsja ilmunud köite esitlus ning tema 2. ja 5. sümfoonia videosalvestise vaatamine.

Päeva lõpetab Vanemuise väikeses majas «Reigi õpetaja» esietendus.


«Reigi õpetaja»

• Vanemuise väikses majas esietendub 4. aprillil kell 19 Eduard Tubina ooper «Reigi õpetaja», mille aluseks on Aino Kallase samanimeline lühiromaan.

• Muusikajuht ja dirigent on Paul Mägi, lavastaja Roman Baskin, dirigent Taavi Kull.

• Lavakunstnik Iir Hermeliin, kostüümikunstnik Kristel Maamägi, koreograaf Janek Savolainen ja valguskunstnik Margus Vaigur.

• Osades Jassi Zahharov, Mati Turi, Karmen Puis, Pirjo Püvi, Valentina Kremen, Annaliisa Pillak, Merle Silmato, Reigo Tamm, Jaan Willem Sibul, Simo Breede jt.

Allikas: Vanemuine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles