Miks kulutab linn 5000 eurot sõltlaste uuringule?

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Miks makstakse Tartu linna reservfondist saadud 5000 eurot uuringu «Rehabilitatsiooniteenuste pakkumine sõltlastele» toetuseks?

Vastab Tartu linnavalitsuse sotsiaalabiosakonna juhataja Meida Griin:

Küsimusele vastamist tuleb alustada sellest, et Tartu linna arengukavas seisab juba aastaid, et linnas tuleb sõltlastele planeerida rehabilitatsiooniteenuseid. Aga see on laiem probleem, kõigepealt tuleb selgeks saada, missuguseid teenuseid neile pakkuda. Vaja on ka välja selgitada, kuidas neid teenuseid pakkuda – kas luua selleks asutus või piisab sellest, et teenuseid osutavad eraldi firmad.

Tõde on see, et Tartus ja Lõuna-Eestis ei ole rehabilitatsiooniasustust, kus inimesed saavad oma sõltuvusest vabaneda ning mis neile hiljem ka tuge pakub.

Kas rehabilitatsiooniteenuseid on kavas pakkuda kõigile sõltlastele ehk näiteks ka kasiinosõltlastele?

Seni oleme ikka rohkem mõelnud alkoholi- ja narkosõltuvusega inimestele. Aga see ei tähenda, et teistsuguste sõltuvustega inimesed ei tule kõne alla.

Kuid Tartus on töötanud ju üle kahekümne aasta A-polikliinik, kus spetsialistid nõustavad ja ravivad alkoholi-, nikotiini- ja ravimisõltuvust ja ka patoloogilist mängukirge?

Jah, töötab. Kuid tahame teada, kas A-polikliinikust piisab. Sõltlastele pakuvad meil mitmesugust abi ka teised asutused-ühingud, sel alal on palju pakkujaid. Kuid mõni selline organisatsioon tegutseb vaid projektipõhiselt ning nii neid muudkui tekib ja kaob.

Sellepärast ongi vaja valdkond kõigepealt piiritleda ja siis asjaga edasi minna.

Uuringu tegemiseks antav 5000-eurone toetus ei ole just väike summa. Kas sellised uuringud maksavadki nii palju?

See on loomulik kulu. Uuringud ongi kallid, kui tahame saada valdkonnast ülevaadet ning ka soovitusi edaspidiseks.

Selles pole midagi imelikku, et sõltlastele rehabilitatsiooniteenuste pakkumise uuringu tegemise raha tuli linna reservfondist. See summa oli eelmisel aastal olemas sotsiaalabiosakonna eelarves, kuid siis ei leidnud me uuringu tegijat. Nüüd võtsime asja uuesti käsile.

Kas seekord leiate uuringu tegija?

Vara öelda, praegu saadame pakkumisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles