Uus linnapea toob linnaosavanemad

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnaosade juhtimine.
Tartu linnaosade juhtimine. Illustratsioon: Graafik: Kaido Linde

Tartu tulevane linnapea Urmas Klaas kohtus reedel raekojas Tartu linnaosavanemate kandidaatidega, kelle ülesandeks saab linnavalitsuse otsuste selgitamine kodanikele, et need tunneksid end paremini kaasatuna.

Kõigile linnaosadele vanema määramine on demokraatia edendamise paketi avasamm, mille tulemusena suureneb linlaste laialdane kaasamine otsuste tegemisse, see on Reformierakonna, Keskerakonna ja sotside võimuleppe üks sihte.

Linnaosasid on Tartus 17, nendest kuuele vanema leidmine on Reformierakonna õigus, viis ametikohta jääb täita nii Keskerakonnal kui sotsidel. Kõrvale ei ole jäetud ka opositsiooni, sest Vabakund saab ühe linnaosavanema ametikoha.

Reformierakondlase Klaasi sõnul sujusid kohtumised hästi. «Oli tihe arutelu, aga seisukohad olid sarnased ja leidsime ühise keele,» lausus ta.

Esialgu katseprojekt

Kokku lepiti, et linnaosavanema kuutasu arvutatakse abilinnapea 3135-eurosest kuupalgast ja on sellest 75 protsenti. Eesmärk ei ole bürokraatiat suurendada, seetõttu ei moodustata linnaosavalitsusi. Küll aga on võimalus luua palgalised nõunike ametikohad.

Nõunike hulk sõltub linnaosa elanike arvust, mis on väga erinev: Maarjamõisas alla 400, Annelinnas üle 27 000. Suuremates linnaosades ei pruugi linnaosavanem üksi kõigi elanikeni jõuda.

Esialgu on tegu katseprojektiga, mis kestab tuleva aasta 1. märtsini. Samasugune demokraatia edendamise katseprojekt oli mullune kaasav eelarve koostamine, kus linnakodanikele jäi võimalus hääletada 140 000 euro kasutamise üle, mis on üks protsent linnaeelarvest.

«Arvan, et just sellistest sammudest kaasavama ja avatuma otsustusprotsessi poole linnavalitsuse enda sees on linlastel isegi rohkem kasu kui ühest asfalteeritud tänavalõigust või uuest pargipingist,» ütles E-Riigi Akadeemia kohalike omavalitsuste programmi juht Kristina Reinsalu.

«Kogu protsessi võtmesõna on kindlasti arusaadavus ja see, et infot saaksid võimalikult paljud linlased. Üks lahendusi on suurendada turundust, kuid kindlasti ei tohi protsessi maksumus tõusta sellisele tasemele, et varjutab idee enda,» ütles abi­linnapea Kajar Lember (SDE).

Urmas Klaasi linnapeaametisse määramiseks kutsutakse 7. aprilliks kokku linnavolikogu erakorraline istung. Samal päeval määratakse ametisse ka linnaosavanemad. Graafiku järgi peaks järgmine volikogu istung olema 24. aprillil, kuid Reformierakonna fraktsiooni esimehe Mihkel Leesi sõnul pole nii kaua mõtet oodata.

Ootamatu küsimus

Tartu volikogu revisjonikomisjoni esimees Ants Kask (IRL) ütles, et linnaosavanemate küsimus pole varem isegi kerkinud ja on ootamatu.

«Ei ole seda kunagi arutatud. Mõelda, meil on 17 linnaosa, tegelikult küll linnajagu – mis see maksma läheks? Vanasti oli valimistel neli piirkonda. Selline jaotus ehk veel võiks olla,» sõnas ta. «Meil on ju linnaosaseltsid, mis tegutsevad vabatahtlikkuse alusel. See on palju odavam. Aga et erakondadelt võimu rohkem käest ära võtta, seda ma toetan.»

Sotsiaalhoolekande minister Helmen Kütt (SDE) kommenteeris, et kaasamine ongi kallis. «Kindlasti oleks märksa odavam, kui kolm-neli meest otsustavad kõik ise. Ka volikogu pidamine on kulukas, kuid demokraatlikus riigis asjad just nii käivad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles