TÜ teadlane pälvis maineka auhinna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli eesti kirjanduse teadur Jaak Tomberg.
Tartu ülikooli eesti kirjanduse teadur Jaak Tomberg. Foto: Ove Maidla

Maailma vanim ja suurim teadusliku fantastika uurijaid koondav ühing SFRA määras ühe oma kahest aastaauhinnast Tartu ülikooli eesti kirjanduse teadurile Jaak Tombergile.

Ajakirjas Science Fiction Studies ilmunud Tombergi essee «On the Double Vision of Realism and SF Estrangement in Gibson’s Bigend Trilogy» hinnati eelmise aasta parimaks kriitiliseks artikliks. Võidu toonud artiklis analüüsis ta Kanada kirjaniku William Gibsoni kolmes viimases romaanis esitatud kultuurikirjeldusi. 

Tombergi sõnul on talle alati pakkunud huvi nii teadusliku fantastika võime mõtestada tehnoloogilist nüüdiskultuuri kui ka nüüdisrealistlike tekstide usutavus.

Elutöö auhinna panuse eest ulme- ja fantaasiakirjandusse sai kirjanik, kriitik ja õppejõud Joan Gordon.

Auhinnad antakse võitjatele kätte maikuus USAs Madisonis SFRA aastakonverentsil. Tombergi artikkel ilmub täiendatud ja edasiarendatud kujul ka eesti keeles tema järgmises uurimuses «Kuidas täita soovi. Kirjandus ja utoopiline potentsiaal». 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles