Kinganumbrid ajavad segadusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Kas soetada endale jalanõud suuruses 40 või 7? Tegelikkuses oleksid sellised kingad enam-vähem sama suured.

Valgamaa kutseõppekeskuse õpetaja Ene Kiiviti välja töötatud õpiobjekti (leitav aadressilt www.eope.ee) andmetel on jalatsite suuruse määramisel olnud käibel kolm süsteemi: Prantsuse süsteem – number väljendab jalatsi pinsoli või liistu pikkust stihhides ( 1 stihh =  2/3 cm ehk 6,67 mm), Inglise süsteem – number väljendab sama pikkust, kuid ühikuks on 2/3 tolli (1 toll = 2,54 cm) ning sentimeetersüsteem (CGS-süsteem) – number väljendab jalapöia pikkust sentimeetrites.

ABC Kinga ja Shu kingaketi turundusjuhi Lauri Jürisoo sõnul toodetakse jalanõusid peamiselt Inglise (UK) ja Prantsuse (EU) ehk Euroopa numeratsioonis.

Eri numeratsioonide väljakujunemine on tingitud seega maailma eri piirkondadest. «Eks ikka tahetakse olla ise nn suunanäitajad ja nii need kujunenud olegi,» selgitas ta.

Jürisoo lisas, et numeratsioonid erinevad eelkõige suuruse vastavuse poolest, ent ühtset rusikareeglit ta teisendamiseks anda ei osanud, vaid soovitas seda vaadata kauplustes olevatest tabelitest, (vt ülalolevat joonlauda).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles