Kammerkoor toetab muuseumi kontserdiga

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Triin Koch tööhoos.
Dirigent Triin Koch tööhoos. Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli kammerkoor ja dirigent Triin Koch korraldavad tuleval reedel heategevusliku kontserdi Siksälä naise riiete ja ehete taastamiseks.

Aastail 1980–1993 tegid arheoloogid Kagu-Eestis Misso lähedal väljakaevamisi ja Siksälä külakalmistu haudadest leiti ohtralt hästi säilinud tekstiilikatkeid.

Nüüd on Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia õppejõud Ave Matsin koos üliõpilaste ja teiste meistritega võtnud eesmärgiks valmistada täielik rõivarekonstruktsioon naise matuse 220 tekstiilileiu järgi.

Tegemist on 13. sajandi lõpus või 14. sajandi esimeses pooles maetud veidi üle 30-aastase naisega, kelle rõivastusse kuulusid mitmed rikkalikult kaunistatud õlakatted, särk ja peapärg koos ehete ja vöölistega.

Järeletehtud rõivad ja ehted lähevad pärast valmimist Eesti Rahva Muuseumi püsiekspositsiooni.

Ülikooli kammerkoori president Indrek Mustimets ütles, et tegemine läheb maksma mitu tuhat eurot ja loodetavasti on nende kontserdist tulnud piskust samuti abi.

«Meie mõte oli see, et ERM on nii oluline kultuurivara säilitaja ja meie kasutame ka aeg-ajalt sealt jupikesi,» rääkis Mustimets, miks otsustati muuseumi jaoks kontsert korraldada. Koostöös valiti välja just Siksälä naise rõivaste taastamise toetamine.

Kontsert on reedel, 28. märtsil kell 19 Salemi kirikus. Koori repertuaaris on nii Eesti kui ka välismaiste autorite lugusid ning mitu pala on koori ettekandes esimest korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles